Toszkán szüreti kenyér



Elkészítés:
1. Vajazzunk ki egy nagy tepsit és béleljük ki sütőpapírral.
2. Az élesztőt és a vizet keverjük el. 10 percre rakjuk félre, amíg felfut.
3. A lisztet, a kristálycukrot és a sót szórjuk egy nagy tálba, a közepébe nyomjunk mélyedést. Öntsük bele az élesztős vizet, és addig keverjük, amíg a liszt felveszi az élesztőt.
4. A lágy tésztát borítsuk lisztezett gyúródeszkára, és kézzel körülbelül 10 perc alatt, robotgép tésztakeverőjével 5 perc alatt dagasszunk belőle rugalmas tésztát.
5. A tésztát gyúrjuk cipóvá, takarjuk le tiszta konyharuhával, és meleg helyen, 60 percig kelesszük.
6. A megkelt tésztát osszuk kétfelé, majd mindkét részt körülbelül 2,5 centiméter vastagságúra nyújtsuk ki.
7. Az egyik tésztalapot simítsuk a tepsibe. Szórjuk meg a kissé összenyomkodott szőlő és a porcukor felével. Fedjük be a másik tésztalappal.
8. A széleknél nyomjuk össze. Szórjuk meg a maradék szőlővel és porcukorral, a szőlőszemeket nyomkodjuk a tésztába.
9. További 60 percre tegyük félre, hadd keljen. Közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra (gáztűzhelynél 4-es fokozatra).
10. Süssük 40-50 percig, amíg világosbarna színt kap. A rácson hűtsük ki, úgy kínáljuk.