Marhatekercs



Elkészítés:
1. A már kiklopfolt hússzeleteket egymás mellé fektetjük, enyhén megsózzuk és borsozzuk. Vékonyan megkenjük a mustárral, mindegyikre 2-2 szelet füstölt szalonnát teszünk.
2. A csemegeuborkát vékony csíkokra vágjuk, és elosztjuk a szalonnán. Meghámozunk egy fej hagymát, elfelezzük, szeletekre vágjuk, és rátesszük ezt is a hússzeletekre.
3. A hússzeletek hosszanti oldalát kissé behajtjuk, aztán az egyik rövidebb oldaláról roládot csavarunk belőle. Kis nyársakkal rögzítjük, és meghintjük liszttel.
4. Meghámozzuk a második hagymát meg a sárgarépát, és apró kockákra vágjuk. a zellert megmossuk, és nagyon apró kockákra vágjuk.
5. Egy nagy serpenyőben a roládokat körös-körül szépen megpirítjuk. Megsózzuk, borsozzuk, majd kivesszük.
6. A sütőzsírba keverünk minden kockákra vágott zöldséget, és közepes hőnél megpirítjuk. Belekeverjük a paradicsompürét, hozzáöntjük a vörösbort, és jól felforraljuk. Ráöntjük a levest is, majd a tekercseket a fűszeres mártásba fektetjük. Fedőt teszünk rá, majd körülbelül 60 percig kis lángon lassan pároljuk.
7. Egy óra múlva a roládokat egyszer rövid időre kivesszük, és a nyitott edényben hevesen forraljuk és kevergetjük a mártást, hogy jól besűrűsödjön. aztán sóval, borssal és cayenne-borssal fűszerezzük. A tekercseket visszatesszük az edénybe, és felmelegítjük. Burgonyapürével vagy tésztával kínáljuk.
Marhahúsalaplé

1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).
2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit is adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).
3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.