Zöld-sárga tál



Elkészítés:
1. A karfiolt rózsáira szedjük.
2. Az olajat egy nagy serpenyőben megforrósítjuk és beletesszük a mustármagot. Addig pirítjuk, amíg pattogzani nem kezd.
3. Hozzáadjuk a többi fűszert, a zúzott fokhagymát, a felkarikázott hegyes erős paprikát, a kockára vágott hagymát, majd 2 percig kevergetve pirítjuk.
4. Hozzáadjuk a karfiolrózsákat, a megtisztított parajleveleket és ezt is 2 percig kevergetve pirítjuk.
5. Felöntjük a levessel, apróra vágott korianderzölddel, sóval, borssal ízesítjük és 10 percig főzzük, amíg a nedvesség nagy része elpárolog. Ha főételként fogyasztjuk, párolt rizzsel körítjük.
Zöldségalaplé

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.
2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.