Paradicsomos-sajtos sült polenta



Elkészítés:
1. Készítsük el a paradicsomszószt.
2. Főzzük meg a polentát és hagyjuk kihűlni.
3. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra (a gázsütőt a 6-os fokozaton). Olajozzunk ki egy hőálló sütőtálat.
4. Szeleteljük fel a polentát, és rendezzük el a szeleteket az előkészített tálban.
5. Kanalazzuk a tetejére a paradicsomszószt. Szórjuk meg a sajtkockákkal, és - ha szeretjük - a szerdellafilékkel.
6. Süssük, míg a sajt megolvad, körülbelül 15 percig.
Paradicsommártás

Futtassuk meg olajon 5 perc alatt a hagymát, sárgarépát és a fokhagymát.
Adjuk hozzá a paradicsomot, a petrezselymet, zellert, a bazsalikomot, a sót, a borsot és a cukrot.
Fedjük le és alacsony hőfokon pároljuk 45 percig, vagy amíg a paradicsom és az olaj el nem válik egymástól.
Ha simább mártást szeretnénk, passzírozzuk, vagy mixeljük át a keveréket.
Egyszerű polenta
1. A vizet a sóval forraljuk fel egy 4 literes vastag falú lábasban (1. kép).
2. Fokozatosan adjuk hozzá a kukoricalisztet (2. kép), keverjük folyamatosan, hogy ne csomósodjon össze. A polentának mindig tökéletesen simának kell lennie.
3. A főzés alatt a polentát nagy láng felett fakanállal, körkörös mozdulatokkal kevergessük (3. kép). Egy idő után a polenta kezd majd elválni az edény falától, amelyen egy vékony réteg képződik. A polentát a 40-45 perces főzési idő közben folyamatosan kevergetni kell. A mennyiségek és az eljárás ugyanez, ha elektromos polentafőzőt használunk. A kukoricalisztet ekkor is apránként kell a forró vízhez adni, majd be kell kapcsolni a mixert. Hagyjuk így főni 40-45 percig.
4. A megfőtt polentát kínálótálra öntjük (4. kép), majd forrón tálaljuk mártással, vagy hagyjuk kihűlni és sült polentát készítünk belőle.