Zöldbab citromos mártásban



Elkészítés:
1. A kétféle babot sós vízben kb. 10 perc alatt puhára főzzük. Lecsöpögtetjük, és melegen tartjuk.
2. Közben a vajat serpenyőben megolvasztjuk. Meghintjük liszttel és 1 percig kevergetve pirítjuk.
3. Felöntjük a levessel és a borral, majd felforraljuk.
4. A tűzről levéve belekeverjük a tejszínt, a felaprított, vegyes zöldfűszereket (a zöldfűszerek közé olyan ízes fajtákat is választhatunk, mint a rozmaring, a kakukkfű, a tárkony vagy a zsálya), a citromlevet és a reszelt citromhéjat. Sóval, borssal ízesítjük.
5. A mártást a zöldségekre öntjük, és azonnal tálaljuk.
Zöldségalaplé

A kelkáposzta és a vöröshagyma kivételével az olajon megpirítjuk a zöldségeket. Adhatunk hozzá kanálka cukrot is, mely kiemeli a pirított zöldségek ízét. Amikor a zöldségek megpirultak felöntjük vízzel, majd hozzáadjuk a vöröshagymát, kelkáposztát és a fűszereket. Sózzuk és lassan másfél-két órát főzzük. Ha kész leszűrjük és hűtőben tároljuk. Levesek, mártások, főzelékek készítésekor alapléként használjuk.