Pulykagombócleves zöldborsóval

Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Pulykagombócleves zöldborsóval
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
25 dkg zöldborsó
2 és fél dkg összetépkedett bazsalikom
1 evőkanál olívaolaj
½ teáskanál frissen őrölt fekete bors
¾ teáskanál
1 evőkanál sűrített paradicsom
1 szál finomra vágva újhagyma
1 szál finomra vágva majoránna
2 szál finomra vágva bazsalikom
3 szál kakukkfű
6 és fél dkg fekete quinoa
vagy

Elkészítés:

1. Tegyük a quinoát szitába, és mossuk át folyó, hideg vízzel. Tegyük kisebb nyeles lábosba, öntsük fel 1,4 dl vízzel, adjunk hozzá egy csipetnyi sót, forraljuk fel, és főzzük lefedve, 10-12 percig. Húzzuk le a tűzről, és hagyjuk állni 5 percig, hogy a quinoa tovább puhuljon a gőzében.

2. Tegyük vissza a szitába, és öblítsük le újra hideg vízzel, hogy teljesen kihűljön. Hagyjuk alaposan lecsöpögni, hogy minél szárazabb legyen.

3. Dolgozzuk össze a főtt quinoát a pulykahússal (felsőcombot vagy mellett használjunk a leveshez), a kakukkfű lecsipkedett leveleivel, a finomra vágott bazsalikommal, majoránnával, újhagymával, a sűrített paradicsommal, és sóval, borssal.

4. A keverékből formázzunk 20 darab golflabda méretű húsgolyót. (Eddig a fázisig előre is elkészíthetjük, és a húsgolyót szükség szerint le is fagyaszthatjuk.)

5. Öntsük az olajat széles, vastag falú serpenyőbe (vagy kerek öntöttvas edénybe), és közepes lángon pirítsuk körbe a húsgolyókat, míg világosbarna színt nem kapnak; vigyázzunk, nehogy megégjenek.

6. Öntsük hozzá a csirke- vagy zöldségalaplét, forraljuk fel, és főzzük kis lángon 7 percig. Adjuk hozzá a zöldborsót (lehet felengedett mirelit is), és főzzük még 3 percig. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd közvetlenül tálalás előtt keverjük hozzá a durvára tépkedett bazsalikomot.

A csirkéhez hasonlóan a pulykahús is gyakran ízetlen. Olyan, mint egy üres vászon, amit különböző színekkel kell megtölteni, hogy életre keljen. Most roppanós textúrájú, kellemesen diós ízű fekete quinoával, és friss fűszernövényekkel keverve készítünk belőle húsgolyókat, amitől igazán különleges lesz.

Csirkealaplé

Csirkealaplé
200 dkg darabolt csirkeaprólék
0.5 dl olaj
1 nagyobb fej vöröshagyma
100 dkg hasábokra vágott vegyes zöldség
20 dkg kelkáposzta
2 gramm szegfűbors
2 gramm fekete bors
1 ág zellerlevél vagy

1. Sós, hideg vízben feltesszük főzni a húst, a hagymát, a kelkáposztát, fűszereket, sót.

2. A zöldségeket megpirítjuk az olajon, majd a leveshez adjuk.

3. Lassan és hosszasan főzzük, majd leszűrjük.

Levesek, főzelékek és mártások készítésekor használjuk.

Zöldségalaplé

Kép nélkül
0.5 db durvára vágott zellergumó
1 db durvára vágott, közepes méretű sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
10 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 db érett, negyedekre vágott paradicsom
1 nagy csipet
1 evőkanál reszelt narancshéj
6 szem fehér bors
2 gerezd félbevágott fokhagyma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
1 szál durvára vágott póréhagyma

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.

2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.

Pulykagombócleves zöldborsóval
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 521 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Karcsúsító levesek
Karcsúsító levesek
(Kossuth Kiadó, 2018)

Kathryn Bruton legújabb szakácskönyvében 80 ínycsiklandó, friss és egészséges hozzávalókból készített, testet-lelket erősítő és tápláló levessel ismerkedhetünk meg. Akár laktató, meleg és tartalmas levest szeretnénk,... bővebben...
Pulykagombócleves zöldborsóval
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Karcsúsító levesek
Karcsúsító levesek
(Kossuth Kiadó, 2018)

Kathryn Bruton legújabb szakácskönyvében 80 ínycsiklandó, friss és egészséges hozzávalókból készített, testet-lelket erősítő és tápláló levessel ismerkedhetünk meg. Akár laktató, meleg és tartalmas levest szeretnénk,... bővebben...
lexikon