Grillezett marhabélszínérmék



Elkészítés:
1. A vastag bélszínszeleteket csavarjuk vékony baconszeletbe, és ezt rögzítsük zsineggel.
2. Öntsük tálba vagy mérőedénybe a bort, keverjük bele a mogyoróhagymát, a zellert, a répát, a fokhagymát, a babérleveleket és a kakukkfüvet.
3. Bőségesen kenjük be olajjal a hússzeletek mindkét oldalát, majd tegyük őket sütőtálba, és öntsük le a vörösboros keverékkel. Szórjuk rá a borókabogyókat. Öntsük le őket a megmaradt olajjal, és letakarva hagyjuk 2-4 órán át pácolódni a hűtőszekrényben. Közben kétszer-háromszor forgassuk meg a húst.
4. Készítsük elő a grillt közvetlen sütésre, és melegítsük elő forróra. Keféljük le és olajozzuk be a felforrósodott rostélyt.
5. Vegyük ki a húst a pácléből, és alaposan csöpögtessük le. Sózzuk, borsozzuk a szeletek mindkét oldalát, és azután rendezzük el őket a forró rostélyon. Ízlés szerint süssük át, ha véresre (közepes-nyersre) akarjuk, oldalanként 4-6 percig (a húsdarab közepébe szúrt hőmérő ilyenkor 60 fokot mutat). Fogóval fordítsuk oldalukra a szeletkéket, és süssük így is 2-3 percig, amíg a bacon ropogós lesz.
6. Tegyük át őket egy tálra, a tetejüket dörzsöljük be a vajjal. Pihentessük 3-5 percet tálalás előtt, majd távolítsuk el a zsinegeket. Aki kedveli, kínáljon a hús mellé mogyoróhagyma-lekvárt, de anélkül is finom.
Mogyoróhagyma-lekvár

1. Az összes hozzávalót (kezdetben sóból és borsból csak keveset adjunk hozzá) 2 csészényi vízzel (a hagymákat teljesen el kell fednie) tegyük egy nagy lábosba, és forraljuk fel.
2. A lángot mérsékeljük közepesre, és fedő nélkül, időnként megkavarva, lassan forraljuk, amíg a folyadék teljesen eltűnik, 30-40 percen keresztül. A vége felé gyakrabban keverjük, nehogy a hagymák leégjenek!
3. Ha szükséges, további sót, borsot, ecetet vagy mézet adjunk hozzá. Kicsit édesnek, kicsit savanykásnak, és nagyon fűszeresnek kell lennie.
4. Tegyük tiszta (még jobb, ha csírátlanított) üvegbe, és hűtőszekrényben legfeljebb néhány hétig tároljuk.