Borjúmáj velencei módra

Fegato alla veneziana

Elkészítési idő: 45 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Borjúmáj velencei módra
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
70 dkg borjúmáj
40 dkg zsenge lilahagyma
1 dl húsleves
3 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál vaj
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint
A körethez:
50 dkg sárgarépa
5 dkg vaj
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A hagymát megtisztítjuk. A borjúmájat megmossuk, és szárazra töröljük. A petrezselyemzöldet megmossuk, és szárazra töröljük. A borjúmájat vékony szeletekre vágjuk. A petrezselyemzöldet felaprítjuk.

2. A hagymát vékony karikákra vágjuk. A vajat és az olívaolajat egy széles serpenyőben kis lángon felmelegítjük. Beletesszük a hagymakarikákat, és enyhén sózzuk, borsozzuk. A hagymát kis lángon kb. 15 perc alatt puhára pároljuk.

3. A petrezselyemzöldet a hagymakarikákhoz keverjük. Óvatosan hozzáöntjük a húslevest. A tűzhelyet nagyobb fokozatra állítjuk, és a levest kb. 3 percig forraljuk.

4. A májszeleteket a serpenyőbe tesszük. A májat többször megfordítva kb. 5 percig pároljuk, majd sózzuk, borsozzuk.

5. A sárgarépát meghámozzuk, és ferdén felszeleteljük. A vajat megolvasztjuk egy serpenyőben. a sárgarépaszeleteket a serpenyőben gyakra kevergetve kb. 5 percig pároljuk. Hozzáadjuk a marsalát, sózzuk, borsozzuk, és lefedve kb. 8 percig tovább pároljuk.

Ha májat készítünk, csak végén sózzuk, mert a só vizet von el belőle, és kemény, rágós lesz.

Borjúhúsalaplé

Kép nélkül
150 dkg borjúcsont
5 szem egész bors
1 csokor bouquet garni
2 evőkanál paradicsompüré
40 dl hideg víz
1 szál darabolt póréhagyma
1 szál darabolt szárzeller
2 szál darabolt sárgarépa
1 fej negyedelt vöröshagyma

1. A marhacsontot 230 °C-ra előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütjük. Félidőben hozzáadjuk a sárgarépát, a szárzellert és a póréhagymát.

2. Fazékba tesszük a csontokat és a zöldségeket, felöntjük a vízzel, hozzáadjuk a paradicsompürét, a bouquet garnit és a borsot. 3-4 órán át gyöngyözve főzzük, a keletkező habot leszedjük a tetejéről.

3. A levet finom szűrőn át tálba szűrjük. A zöldségekből gyengéden kinyomkodjuk a levet. Hűtőszekrényben hagyjuk hűlni, majd a zsírt leszedjük a tetejéről.

Borjúmáj velencei módra
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 648 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Olasz főzőiskola Olasz főzőiskola
(Magyar Könyvklub, 2002)

Az olasz főzőiskola – kezdőknek és haladóknak azokhoz szól, akik az olasz konyha változatos receptjeit egyszer maguk is szeretnék kipróbálni. A formailag és tartalmilag egyaránt rendkívül igényes összeállítású kötetben... bővebben...
Borjúmáj velencei módra
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Olasz főzőiskola Olasz főzőiskola
(Magyar Könyvklub, 2002)

Az olasz főzőiskola – kezdőknek és haladóknak azokhoz szól, akik az olasz konyha változatos receptjeit egyszer maguk is szeretnék kipróbálni. A formailag és tartalmilag egyaránt rendkívül igényes összeállítású kötetben... bővebben...
lexikon