Narancssárga tészta mákmártásban



Elkészítés:
1. A sárgarépát megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk és kb. 15 perc alatt puhára főzzük annyi vízben, amennyi ellepi.
2. Utána leszűrjük, lecsepegtetjük, majd a felét pürésítjük. A megmaradt darabokat vékony csíkokra vágjuk.
3. A lisztet egy tálba púpozzuk, a közepébe mélyedést nyomunk, és beleütjük a tojásokat. Hozzáadjuk a sárgarépapürét, majd az olajat és a sót.
4. A hozzávalókat óvatosan összedolgozva tésztát gyúrunk, amelyet frissen tartó fóliába tekerve 30 percig pihentetünk.
5. Ezután a tésztát kinyújtjuk, csíkokra vágjuk és kissé kiszárítjuk.
6. Nagy fazékban sós vizet forralunk, és kb. 3 percig főzzük benne a tésztát.
7. A vajat felolvasztjuk, és magas hőfokon megpirítjuk benne a mákot. Beleöntjük az alaplevet, és 4 percig főzzük.
8. A tésztát szűrőkanállal kivesszük a vízből, lecsepegtetjük és a sárgarépacsíkokkal együtt a mákmártáshoz adjuk. Kb. 1-2 percig mérsékelt hőfokon főzzük, végül előmelegített tányérokon, frissen őrölt borssal megszórva tálaljuk.
Tyúkhúsalaplé

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.
2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.
3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.