Articsóka római módra
Carciofi alla romana



Elkészítés:
1. A mentát megmossuk, szárazra rázzuk, a leveleit lecsipkedjük, és finomra aprítjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, és összekeverjük a mentával.
2. A citromot kifacsarjuk és a citromlevet 1-2 liter vízzel egy tálban elkeverjük. Az articsóka (kisebb fejűeket válasszunk ehhez az ételhez, és figyeljünk arra, hogy vásárláskor a levelek szorosan zártak legyenek) szárát levágjuk. A külső leveleket eltávolítjuk. A levélcsúcsokat konyhai ollóval levagdossuk.
3. A megtisztított articsókát azonnal a citromos vízbe tesszük (különben elszíneződik). Kivesszük a citromos léből, majd konyhai papírtörlővel szárazra törölgetjük. A töltéshez az articsókát húsklopfolóval felül könnyedén megütögetjük.
4. A fokhagyma-menta keveréket az articsóka levelei közé szórjuk.
5. Két evőkanál olívaolajat egy edényben közepes lángon megmelegítünk. Az articsókákat egymás mellé a lábosba állítjuk, és a maradék olívaolajjal meglocsoljuk.
6. Az articsókát kb. 3 percig sütjük, utána sózzuk, borsozzuk. Ráöntjük a bort és 1.5 dl vizet, majd kb. 30 percig pároljuk az articsókát, amíg meg nem puhul. Miután kiemeltük, a levét még 5 percig fedő nélkül főzzük.
7. A megfőtt articsókát a levével meglocsoljuk, és mentalevelekkel díszítjük.