Zöld spárgás metélt



Elkészítés:
1. A spárgát megmossuk, az alsó harmadát meghámozzuk, fás végét levágjuk. Az alaplevet felforraljuk, és alacsony hőmérsékleten kb. 8 percig főzzük benne a spárgát.
2. A mogyoróhagymát megtisztítjuk és apróra vágjuk. A málnaecetet elkeverjük a spárga főzőlevéből 5-6 evőkanállal, valamint az édes mustárral, a reszelt citromhéjjal és a zöldfűszerekkel (lehet pl. petrezselyem, metélőhagyma vagy turbolya). Sóval, borssal, cukorral fűszerezzük. Beletesszük a mogyoróhagymát és összekeverjük.
3. Az öntetet melegen tartjuk. A csomagoláson található útmutató szerint bő, sós vízben kifőzzük a tésztát.
4. A sáfrányszálakat összekeverjük az olajjal, majd a leszűrt, forró tésztába forgatjuk.
5. A tésztát tányérokra tesszük. A tetejére kerülnek a felezett spárgaszárak, majd meglocsoljuk a forró öntettel. Azonnal tálaljuk.
Zöldségalaplé

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.
2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.