Tormás zsemle
Semmelkren



Elkészítés:
1. Egy fazékban a felkockázott zsömléket összekeverjük a sáfránnyal, felöntjük a forró húslevessel, ízesítjük sóval, cukorral, borssal és szerecsendióval, majd hozzákeverjük a tejszínt és a vajat.
2. Állandó keverés mellett felfőzzük.
3. Belekeverjük a tormát, még egyszer megkóstoljuk és utánaízesítjük, ha szükséges, majd forrón kínáljuk.
Marhahúsalaplé

1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).
2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit is adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).
3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.