Tésztasaláta a tenger gyümölcseivel



Elkészítés:
1. A tésztát nagy fazék forrásban lévő vízben kifőzzük. Lecsepegtetjük, áttesszük egy nagy tálba, majd 1-2 evőkanál majonézt keverünk hozzá. Lehűtjük szobahőmérsékletűre, miközben időnként megkeverjük.
2. A tárkonyt a petrezselyemmel, a cayenne-i borssal és a citromlével, valamint a maradék majonézzel egy tálban jól összekeverjük.
3. A retket megtisztítjuk, megmossuk és vékony szeletekre vágjuk. A paprikát megmossuk, kimagozzuk és felaprítjuk.
4. Az előzőleg megfőzött és falatnyi darabokra vágott tenger gyümölcseit a retekkel és a paprikával együtt a tésztához adjuk, majd sóval, borssal ízesítjük.
5. Belekeverjük a tárkonyos majonézt. Letakarjuk, és tálalásig hidegen tartjuk. Ha a salátát túl száraznak találjuk, adjunk hozzá még egy kevés citromlevet vagy majonézt.
Majonéz

1. Feltörjük a tojást (egészen frisset használjunk, és lehetőleg szobahőmérsékletű legyen), a sárgáját egy tálba csúsztatjuk (a fehérjét félretesszük). Megsózzuk, és alaposan belekeverjük a mustárt és a citromlé felét.
2. Habverővel vagy elektromos mixerrel folytatjuk: először csak néhány cseppnyi olajat csöppentünk hozzá, és alaposan belekeverjük. Ezután már önthetjük vékony sugárban is az olajat, közben folyamatosan keverjük. Mindig csak annyi olajat öntsünk hozzá, hogy ne üljön a meg kis tócsaként a tetején, hanem azonnal eltűnjön a puha masszában, és megkösse a tojássárgája.
3. A tojásos szószból fokozatosan egyre sűrűbb, krémes állagú majonéz lesz. Ha elhasználtuk az olajat, még egy kicsit tovább keverjük, míg elérjük a kívánt állagot. Sóval, borssal és a maradék citromlével ízesítjük kedvünk szerint.