Demel-féle kuglóf

Gugelhupf

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 60 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Demel-féle kuglóf
Adag: 1 darab
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Kelt tésztához:
60 dkg liszt
4 db tojás
1 csipet
25 dkg vaj
2 és fél dl tej
1 csomag élesztő
Kuglófformához:
igény szerint vaj
igény szerint zsemlemorzsa
Töltelékhez:
25 dkg mogyoró
20 dkg cukorszirup

Elkészítés:

1. A kelt tésztához a lisztet szitáljuk egy tálba, majd nyomjunk egy mélyedést a közepébe. Az élesztőt morzsoljuk el, és 1 evőkanál cukorral és néhány evőkanál langyos tejjel tegyük a mélyedésbe. Kevés liszttel dolgozzuk laza kovásszá. A kovászt tegyük meleg helyre, és várjunk, amíg kissé megkel és berepedezik. Ez körülbelül 15 percig tart. Ezután tegyük a maradék cukrot, tojássárgáját és sót a lisztre. A vajat olvasszuk meg kevés langyos tejben, és keverjük bele. Ezután a langyos tejnek csak egy részét adjuk a tésztához, és a kovásszal, valamint az összes többi hozzávalóval gyúrjuk tésztává. A maradék tejből annyit tegyünk bele, amennyit a tészta felvesz. (Ne ragadjon az ujjunkhoz, de legyen sima, és ne morzsolódjon.)A tésztát keverjük és verjük addig, míg sima és selymesen fényes nem lesz. A tésztának teljesen el kell válnia a táltól. Ekkor szórjuk meg a tésztát liszttel, takarjuk le egy konyharuhával, és meleg helyen addig hagyjuk kelni, míg a duplájára nem nő (20-30 perc). A megkelt tésztát borítsuk a tálból egy kilisztezett gyúródeszkára, és gyúrjuk át még egyszer, majd nyújtsuk ki nyújtófával. Formáljunk belőle 1,5-2 cm vastag téglalapot, és tegyük egy konyharuhára.

2. A töltelékhez a tojásfehérjéket verjük kemény habbá, szitáljuk bele a cukrot, és keverjük el. Végül forgassuk bele a darált mogyoró is, és már kész a töltelék.

3. A tölteléket kenjük a tésztára, és a konyharuha segítségével tekerjük fel (a töltelék a hosszabbik oldalán kezdjük). A tekercset tegyük egy kivajazott, zsemlemorzsával megszórt kuglófformába, és a végeit nyomkodjuk össze. 180 fokra előmelegített sütőben 60 percig süssük. Úgy a jó, ha nem lesz túl kemény.

Aki szereti, tehet bele mazsolát vagy cukrozott citromhéjat, de csak ha már a tészta a gyúródeszkán van.

Vigyázzunk, hogy a sót, a zsiradékot és a tojást ne tegyük közvetlenül a kovászba, mert akadályozzák a kelést.
Demel-féle kuglóf
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1945 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Európa eszik
Európa eszik
(Szabad Föld Kiadó, 2004)

Ha az olvasó felüti ezt a könyvet, reményeink szerint gasztronómiai meglepetések érik! Receptgyűjteményünkben - többek között - szó esik arról, hogy a baszkok az egyedüli szakácsok a világon, akik a kiszáradt pergamentekercsből... bővebben...
Demel-féle kuglóf
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Európa eszik
Európa eszik
(Szabad Föld Kiadó, 2004)

Ha az olvasó felüti ezt a könyvet, reményeink szerint gasztronómiai meglepetések érik! Receptgyűjteményünkben - többek között - szó esik arról, hogy a baszkok az egyedüli szakácsok a világon, akik a kiszáradt pergamentekercsből... bővebben...
pinterest