Babos vegaburger guacamoléval



Elkészítés:
1. Forrósítsunk fel 1 evőkanál olajat egy lábosban, közepes lángon. Dobjuk bele a lilahagymát és a vékonyan felkarikázott újhagymát, sózzuk, borsozzuk, és 3-4 perc alatt pirítsuk puhára. Adjuk hozzá a fokhagymát, a chilit, a római köményt és a chiliport, és pirítsuk még 2-3 percig.
2. Borítsuk át egy tálba a fűszeres, hagymás keveréket, és adjuk hozzá a leöblített és lecsöpögtetett babokat. Villával törjük össze a babot, amennyire tudjuk, aztán dolgozzuk össze a kenyérmorzsával, az enyhén felvert tojással, a korianderrel és a lime-lével. Sózzuk, borsozzuk, végül adjuk hozzá a morzsolt fetát is.
3. Nedves kézzel formáljunk a masszából négy azonos méretű pogácsát. Tegyük őket a hűtőbe 120 percre vagy akár egy éjszakára.
4. Forrósítsunk fel egy grillserpenyőt közepesnél nagyobb lángon, vagy melegítsük elő asz asztali grillt közepesnél magasabb fokozaton. Kenjük meg a zöldségpogácsákat a maradék olajjal, és süssük őket ropogósra, oldalanként 4-5 perc alatt.
5. Pirítsuk a zsemléket vágott oldalukkal lefelé a serpenyőben vagy a grillen 2-3 percig, aztán töltsük meg őket rukkolával, paradicsommal, tejföllel, guacamoléval és a babos pogácsával. Forrón tálaljuk!
Guacamole

1. Az avokádók húsát nagyobb darabokra vágjuk. Üveg- vagy cseréptálba tesszük, ráfacsarjuk a zöldcitromlét, és meglocsoljuk az olívaolajjal.
2. Villával összetörjük, ízlés szerint darabosra vagy pépesebbre. Beleforgatjuk a vöröshagymát, a chilit, a fokhagymát, a római köményt, a felaprított korianderzöldet, végül sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
3. Tálalótálba szedjük, és nyomban az asztalra adjuk, hogy megelőzzük az elszíneződését. Ízlés szerint meghinthetjük még egy kevés korianderzölddel.