Garnéla fokhagymával és olajjal
Gamberoni aglio e olio



Elkészítés:
1. A rák elkészítéséhez a fokhagymagerezdeket megtisztítjuk, a lisztet mélytányérba tesszük.
2. Az óriásgarnélák héját leszedjük, és a beleket eltávolítjuk.
3. A peperonit hosszában félbevágjuk, kicsumázzuk és megmossuk. A fél paprikákat vékony csíkokra vágjuk.
4. A fokhagymagerezdeket ferdén. vékony szeletekre vágjuk. A citromot megmossuk, szárazra töröljük, majd vékonyan felszeleteljük. A rozmaringot és a kakukkfüvet megmossuk, és szárazra töröljük.
5. Az olívaolajat egy széles serpenyőben közepes lángon felforrósítjuk. a peperonit, a fokhagymát és a fűszernövényeket az olajban enyhén megpirítjuk, majd mindent kiszedünk az olajból.
6. A garnélákat sózzuk, borsozzuk, és lisztbe forgatjuk. A serpenyőbe tesszük őket és minkét oldalukat kb. 2-2 percig sütjük a fűszeres olajban. Röviddel a sütés vége előtt két citromszeletet teszünk melléjük a serpenyőbe. A húsuk akkor sült át, ha belül már nem üveges.
7. A marinált cukkinihez a cukkiniket megtisztítjuk és megmossuk. Uborkaszeletelővel vékony karikákra gyaluljuk őket. A fokhagymagerezdet meghámozzuk. A bazsalikomot megmossuk, szárazra rázzuk, és a leveleit vékony csíkokra vágjuk.
8. A sütéshez 2-4 evőkanál olívaolajat felforrósítunk. A cukkinik mindkét oldalát megsütjük benne.
9. Két evőkanál olívaolajat, a borecetet, a bazsalikomot és az összezúzott fokhagymát összekeverjük. Az öntetet sóval, borssal és cukorral ízesítjük, majd a cukkinikarikákra locsoljuk. (A marinált cukkinit már előző nap is elkészíthetjük.) A sült garnélákat a marinált cukkinivel együtt kínáljuk. Ciabattát adhatunk mellé.