Gyömbéres brokkolileves

Elkészítési idő: 40 perc Munkaidő: 20 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Gyömbéres brokkolileves
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg brokkoli
3 dkg hámozott, frissen reszelt gyömbér
½ evőkanál kókuszzsír
½ teáskanál garam masala
1 db kimagozott, durvára vágott zöld chilipaprika
1 gerezd durvára vágott fokhagyma
4 szál durvára vágott újhagyma
2 dl kókusztej
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint
A tálaláshoz:
¼ szál kimagozott, finomra reszelt kígyóuborka
2 evőkanál natúr joghurt
néhány levél finomra vágott menta

Elkészítés:

1. A kókusztejet öntsük a forrásban lévő alapléhez, és együtt is forraljuk fel.

2. A zöld rész nélküli újhagymát, a fokhagymát, a gyömbért, a chilit és a garam masalát pirítsuk közepes lángon, a kókuszzsír és 1 evőkanál víz keverékén 2-3 percig - közben keverjük meg párszor.

3. Adjuk hozzá a rózsáira bontott, illetve a szárrészeiben durvára vágott brokkolit, és öntsük fel kókusztejes alaplével. Élénk lángon gyorsan forraljuk fel, majd gyöngyöztessük kis lángon 8 percig.

4. Turmixoljuk a levest selymes állagúra, végül sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.

5. Kanalazzunk rá evőkanálnyi joghurtot, szórjuk meg uborkareszelékkel és mentával, majd tálaljuk.

A brokkoli és a gyömbér tele van antioxidánsokkal, vitamintartalmuk magas és tápanyagokban gazdagok - a kettő együtt igazi egészségbomba! A chilitől és a gyömbértől a leves enyhén csípős, amit remekül ellensúlyoz a hűsítő uborka, joghurt és menta.

Zöldségalaplé

Kép nélkül
0.5 db durvára vágott zellergumó
1 db durvára vágott, közepes méretű sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
10 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 db érett, negyedekre vágott paradicsom
1 nagy csipet
1 evőkanál reszelt narancshéj
6 szem fehér bors
2 gerezd félbevágott fokhagyma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
1 szál durvára vágott póréhagyma

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.

2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.

Garam masala

Garam masala
1 kávéskanál kardamom
2 evőkanál római kömény
2 evőkanál koriandermag
2 kávéskanál szegfűszeg
1 rúd fahéj
1 evőkanál egész feketebors
1 db száraz piros chilipaprika

Mindezt mozsárban vagy fűszerdarálóban porrá őröljük. A fahéj rúd kb. 7-8 cm-es legyen.

Gyömbéres brokkolileves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 930 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Karcsúsító levesek
Karcsúsító levesek
(Kossuth Kiadó, 2018)

Kathryn Bruton legújabb szakácskönyvében 80 ínycsiklandó, friss és egészséges hozzávalókból készített, testet-lelket erősítő és tápláló levessel ismerkedhetünk meg. Akár laktató, meleg és tartalmas levest szeretnénk,... bővebben...
Gyömbéres brokkolileves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Karcsúsító levesek
Karcsúsító levesek
(Kossuth Kiadó, 2018)

Kathryn Bruton legújabb szakácskönyvében 80 ínycsiklandó, friss és egészséges hozzávalókból készített, testet-lelket erősítő és tápláló levessel ismerkedhetünk meg. Akár laktató, meleg és tartalmas levest szeretnénk,... bővebben...
könyvek