Vörösboros marhasült édesköménnyel
Stufato al vino rosso con finocchi



Elkészítés:
1. A vöröshagymát, a sárgarépát és a fokhagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk. A zellerszárakat megtisztítjuk, megmossuk és felaprítjuk. A paradicsomot megmossuk és feldaraboljuk.
2. A húst (ehhez a recepthez a legjobb a marhadió vagy a vesepecsenye) bedörzsöljük sóval és borssal. A bazsalikomot megmossuk, és szárazra rázzuk. Az édesköményt megtisztítjuk és megmossuk. A zöld részét a díszítéshez félretesszük. A parmezánt finomra reszeljük.
3. Az olajat egy serpenyőben magas lángon felforrósítjuk, beletesszük a húst és minden oldalról megpirítjuk benne, majd kivesszük.
4. A visszamaradt olajban megpároljuk a vörös- és a fokhagymát, a sárgarépát, illetve a zellert. A zöldségeket felöntjük a vörösborral, majd hozzáadjuk a paradicsomot. Beletesszük a szegfűszeget, a babérlevelet, valamint egy kevés sót és borsot.
5. A húst visszatesszük az edénybe. Kis lángon, lefedve 150 percig pároljuk. A sültet kivesszük, és alufóliába csomagolva melegen tartjuk.
6. A mártást és a zöldségeket szűrőn keresztül egy kisebb edénybe átpasszírozzuk. Felfőzzük, sózzuk és borsozzuk. A bazsalikomot felaprítjuk, és a mártásba tesszük.
7. A marhahúst szeletekre vágjuk. Az édesköményt feldaraboljuk. Forró sós vízben kb. 4 perc alatt félkeményre főzzük, majd tűzálló edénybe tesszük, sózzuk, borsozzuk, parmezánnal megszórjuk, a tetejére pedig vajat morzsolunk. A sütő grillezőjét bekapcsoljuk és az édesköményt a középső szinten 7 percig grillezzük. Ezután a hússzeletek mellé helyezzük a grillezett édesköményt és a mártással leöntve tálaljuk.