Gnocchi gorgonzolamártással
Gnocchi al gorgonzola



Elkészítés:
1. A burgonyát megmossuk, és héjastól egy edénybe tesszük. Annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje, és kb. 30 perc alatt puhára főzzük.
2. A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, majd finomra vágjuk. A zsályát (használhatunk majoránnát, rozmaringot vagy kakukkfüvet is) megmossuk, és a leveleit szárazra töröljük. a gorgonzolát kis darabokra vágjuk.
3. A burgonyát forrón meghámozzuk, és azonnal átnyomjuk egy krumplinyomón. A burgonyapürét kicsit megsózzuk, és hagyjuk kihűlni.
4. A lisztet és a burgonyapürét összegyúrjuk. Ügyeljünk, hogy a tészta könnyen váljon el az ujjunktól. A burgonyás tésztából ujjnyi vastag rudakat sodrunk. A rudakat feldaraboljuk, és a darabokat a villa hátával kicsit megnyomkodjuk. A gnocchikat kb. 15 percig a belisztezett munkafelületen pihentetjük.
5. Eközben az olajat egy edényben közepes lángon megmelegítjük. A zsályaleveleket kicsit megpirítjuk, majd kivesszük és lecsöpögtetjük őket. A fokhagymát és a vöröshagymát a zsályás olajban üvegesre pároljuk.
6. A tűzhelyet takarékra állítjuk, és a gorgonzoladarabokat az olajba tesszük. A tejszínt állandó keverés mellett fokozatosan öntjük az olajba, míg a sajt elolvad. A gorgonzolamártást sóval és borssal ízesítjük.
7. A gnocchit bő forró sós vízbe tesszük. A gnocchit kb. 5 percig forraljuk, amíg a darabkák fel nem jönnek a víz tetejére. A gnocchit kiemeljük, lecsöpögtetjük, és előmelegített tányérokra tesszük.