Citromos zöldségleves



Elkészítés:
1. Pirítsuk puhára a zellert a vaj és az olaj keverékén 5 perc alatt, majd tegyük hozzá a póréhagymát, és pirítsuk további 5 percig.
2. Keverjük bele a fokhagymát, pirítsuk azt is 1 percig, majd öntsük fel a csirke- vagy zöldségalaplével, és forraljuk fel.
3. Szórjuk bele a tésztát, és főzzük 4 percig. Ekkor mehet hozzá a kelkáposzta is. Főzzük, míg a tészta és a kelkáposzta is megpuhul, ez szintén kb. 4 perc.
4. Közben készítsük el a bazsalikomos-citromos öntetet. Ehhez keverjük össze az olajat a fokhagymával, a citrom levével és reszelt héjával.
5. Vágjuk nagyon apróra a bazsalikomot, és keverjük hozzá. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
6. Keverjük a levesbe, osszuk szét tálkákba, és szórjuk meg a tetejét egy kevés sajttal.
Zöldségalaplé

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.
2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.
Csirkealaplé

1. A csirkét nagy fazékba rakjuk, felöntjük vízzel, és addig főzzük, amíg a bőre a hústól kissé el nem válik. Leszedjük a leves tetején lévő habot.
2. Hozzáadjuk a hagymát, a sárgarépát, a zellert, a petrezselymet, a babérlevelet, a sót, majd lassú tűzön tovább főzzük, úgy 3-4 órán át. Ha szükséges, a főzés közben elpárolgott vizet forró vízzel pótoljuk.
3. Levesszük a tűzről, kiszedjük a csirkét és a zöldségeket a levesből. A levest átszűrjük finom fémszitán.