Citromos zöldségleves

Elkészítési idő: 45 perc Munkaidő: 25 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Citromos zöldségleves
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 kisebb fej összevágott kelkáposzta
2 szál karikára vágott póréhagyma
2 db vékonyra szeletelt zellerszár
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 evőkanál vaj
1 evőkanál olívaolaj
vagy
4 evőkanál frissen reszelt parmezán sajt
vagy
4 evőkanál frissen reszelt pecorino sajt
Az öntethez:
1 db citrom leve és reszelt héja
1 csokor bazsalikomlevél
1 gerezd zúzott fokhagyma
3 evőkanál extraszűz olívaolaj
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. Pirítsuk puhára a zellert a vaj és az olaj keverékén 5 perc alatt, majd tegyük hozzá a póréhagymát, és pirítsuk további 5 percig.

2. Keverjük bele a fokhagymát, pirítsuk azt is 1 percig, majd öntsük fel a csirke- vagy zöldségalaplével, és forraljuk fel.

3. Szórjuk bele a tésztát, és főzzük 4 percig. Ekkor mehet hozzá a kelkáposzta is. Főzzük, míg a tészta és a kelkáposzta is megpuhul, ez szintén kb. 4 perc.

4. Közben készítsük el a bazsalikomos-citromos öntetet. Ehhez keverjük össze az olajat a fokhagymával, a citrom levével és reszelt héjával.

5. Vágjuk nagyon apróra a bazsalikomot, és keverjük hozzá. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.

6. Keverjük a levesbe, osszuk szét tálkákba, és szórjuk meg a tetejét egy kevés sajttal.

Zöldségalaplé

Kép nélkül
0.5 db durvára vágott zellergumó
1 db durvára vágott, közepes méretű sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
10 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 db érett, negyedekre vágott paradicsom
1 nagy csipet
1 evőkanál reszelt narancshéj
6 szem fehér bors
2 gerezd félbevágott fokhagyma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
1 szál durvára vágott póréhagyma

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.

2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.

Csirkealaplé

Kép nélkül
1 szál zellerszár
2 fej negyedekre vágott hagyma
2 szál félbevágott sárgarépa
150 dkg csirke
50 dl víz
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint

1. A csirkét nagy fazékba rakjuk, felöntjük vízzel, és addig főzzük, amíg a bőre a hústól kissé el nem válik. Leszedjük a leves tetején lévő habot.

2. Hozzáadjuk a hagymát, a sárgarépát, a zellert, a petrezselymet, a babérlevelet, a sót, majd lassú tűzön tovább főzzük, úgy 3-4 órán át. Ha szükséges, a főzés közben elpárolgott vizet forró vízzel pótoljuk.

3. Levesszük a tűzről, kiszedjük a csirkét és a zöldségeket a levesből. A levest átszűrjük finom fémszitán.

Citromos zöldségleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 166 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Levesek Levesek
(Kossuth Kiadó, 2016)

A kötetben helyet kapnak a klasszikus levesek, a különlegességek, az ünnepiek, a hétköznapiak, az egzotikusak és a magyarosak… és még rengeteg variáció mindannyiunk kedvenc ételéből. Mert a leves az egyik legjobban variálható,... bővebben...
Citromos zöldségleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Levesek Levesek
(Kossuth Kiadó, 2016)

A kötetben helyet kapnak a klasszikus levesek, a különlegességek, az ünnepiek, a hétköznapiak, az egzotikusak és a magyarosak… és még rengeteg variáció mindannyiunk kedvenc ételéből. Mert a leves az egyik legjobban variálható,... bővebben...
szólj hozzá, értékelj