Kivis sajttorta



Elkészítés:
1. A sovány sajtkrémet elkeverjük a porcukorral.
2. Hozzáadjuk az előzőleg hideg vízben feloldott zselatint, és amikor dermedni kezd, beleforgatjuk a tejszínhabot.
3. Egy tortaformát kibélelünk sütőpapírral és a meghámozott kiviket vastag szeletekben az aljára helyezzük.
4. Rátöltjük a sajtkrémet és az egészet néhány órára hűtőszekrénybe helyezzük.
5. A hűtőből kivéve ráteszünk egy réteg kekszet, meglocsoljuk a rummal, elkenjük a felületén a baracklekvárt és végül ráhelyezzük a tortalap egyharmadnyi vastag rétegét.
6. Az egészet megfordítjuk, óvatosan kivesszük a formából és eltávolítjuk a papírt. Szervírozásnál ízlés szerint lekvárt kínálhatunk hozzá.
Piskóta
1. Alapváltozat:
Egy darab tojásra mindig egy púpozott evőkanál cukrot és egy púpozott evőkanál lisztet számítunk.
A tojások fehérjét és sárgáját szétválasztjuk. A sárgákat addig keverjük a cukorral, míg a massza habos állagú és világos színű lesz. Ekkor csipetnyi sóval kemény habot verünk a tojásfehérjéből, és ezt a liszttel váltakozva, óvatos mozdulatokkal, lapát segítségével a tojássárgákba vegyítjük. Vajjal, vagy margarinnal kikent aljú (az oldalát nem szabad kikenni!) és liszttel megszórt tepsiben vagy formában sütjük.
A tésztát forró sütőbe tesszük, 1-2 perc után a hőt közepesre mérsékeljük. Az első 5 percben semmi esetre se nyissuk ki a sütőajtót!
Az elkészült tésztát (tűpróba) néhány percig hagyjuk a nyitott ajtajú, kikapcsolt sütőben!
2. Diós piskóta: a piskótatésztát liszt helyett darált dióval keverjük ki. Főként tortalapok készítéséhez szokták használni.
3. Kakaós piskóta: ugyanúgy készül, mint az alapváltozat. A hozzáadott kakaó mennyiségével csökkentjük a liszt mennyiségét.