Focaccia sonkával és parmezánnal



Elkészítés:
1. Készítsük el a pizzatésztát, és tegyük félre, hogy megkeljen.
2. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra (a gázsütőt 6-os fokozaton). Kenjünk ki olajjal egy 30 centiméter átmérőjű pizzasütő tepsit.
3. Helyezzük a tésztát a tepsibe, és ujjainkkal oszlassuk el egyenletesen. Hagyjuk kelni 30 percig.
4. Süssük 15-20 percig, míg aranybarnára nem pirul.
5. Vegyük ki a sütőből, tegyük rá a sonkát, a rukkolát, a parmezánt és a paradicsomot. Negyedeljük fel, és melegen tálaljuk.
Pizzatészta

1. Az élesztőt feloldjuk kevés langyos vízben. Két-három evőkanál lisztet adunk hozzá, és sima kovászt keverünk belőle. Letakarjuk, meleg helyen 30 percig kelesztjük.
2. Egy munkafelületre szitáljuk a maradék lisztet, összekeverjük a kovásszal. Kissé megsózzuk, és erőteljesen átgyúrjuk. Tömör, de még lágy tésztát kell kapnunk. A tésztát 10 percen keresztül tovább gyúrjuk, hogy nagyon rugalmassá váljon. Közben apránként langyos vizet adunk hozzá.
3. A masszát négy egyforma darabra osztjuk, kevés liszttel megszórjuk, meleg helyen, letakarva kb. két órán át kelesztjük. Majd a tésztadarabokból kézzel vagy sodrófával fél cm vastag lepényeket formálunk.
4. Egy sütőlapot bekenünk olajjal, ráhelyezzük a tésztalapokat, rárakjuk a kívánt hozzávalókat. Nagyon magas hőmérsékleten 15-20 percig sütjük.