Sárgaborsós-rebarbarás répaleves

Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 25 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Sárgaborsós-rebarbarás répaleves
Eszközök: fazék, kés, turmixgép, tűzhely
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
25 dkg rózsaszín, durvára vágott rebarbara
7 és fél dkg sárgaborsó
50 dkg hámozott, durvára vágott sárgarépa
2 szem kardamom
1 szem csillagánizs
½ evőkanál olívaolaj
2 és fél dkg finomra vágott gyömbér
2 szál finomra vágott sonkahagyma
7 és fél dl csirkealaplé
vagy
7 és fél dl zöldségalaplé
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. Pirítsuk a sonkahagymát és a gyömbért az olívaolaj és 1 evőkanál víz keverékén körülbelül 5 percig; ha szükséges, adjunk hozzá még egy kevés vizet.

2. Adjuk hozzá a sárgarépát, a sárgaborsót, a csillagánizst, a kardamont, és öntsük fel a csirke- vagy zöldség alaplével. Forraljuk fel, és főzzük kis lángon 15 percig.

3. Tegyük bele a rebarbarát is, és főzzük még 10 percig, vagy amíg a sárgarépa meg nem puhul.

4. A fűszereket vegyük ki, és a levest turmixoljuk selymes állagúra. Ha túl sűrűnek találjuk, hígítsuk vízzel. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, és tálaljuk többmagvas kenyérrel.

A sárgaborsót főzés előtt néhány órára, vagy egy éjszakára áztassuk hideg vízbe.
Még különlegesebbé tehetjük a fenti levest, ha evőkanálnyi fehér misopasztát vagy korianderes-mentás pesztót adunk hozzá.

Zöldségalaplé

Zöldségalaplé
2 kisebb paradicsom
2 szál zellerszár
2 szál közepes méretű, félbevágott sárgarépa
25 dl hideg víz
1 teáskanál
6 szem egész bors
1-2 szem szegfűszeg
2 fej közepes méretű hagyma
2 evőkanál extraszűz olívaolaj

1. Az olajat közepes tűzön felmelegítjük.

2. Belerakjuk az 1-2 szegfűszeggel megtűzdelt hagymát, sárgarépát, zellert, paradicsomot, petrezselymet, egész borsot, babérlevelet. Sózzuk, majd 5 percig pároljuk.

3. Felöntjük vízzel. Kis rést hagyva, a lábast lefedjük, a levest felforraljuk, majd a tűz hőfokát csökkentve 60 percig gyöngyöztetjük.

4. Leszűrjük, a zöldségeket kidobjuk.

Csirkealaplé

Kép nélkül
1 szál zellerszár
2 fej negyedekre vágott hagyma
2 szál félbevágott sárgarépa
150 dkg csirke
50 dl víz
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint

1. A csirkét nagy fazékba rakjuk, felöntjük vízzel, és addig főzzük, amíg a bőre a hústól kissé el nem válik. Leszedjük a leves tetején lévő habot.

2. Hozzáadjuk a hagymát, a sárgarépát, a zellert, a petrezselymet, a babérlevelet, a sót, majd lassú tűzön tovább főzzük, úgy 3-4 órán át. Ha szükséges, a főzés közben elpárolgott vizet forró vízzel pótoljuk.

3. Levesszük a tűzről, kiszedjük a csirkét és a zöldségeket a levesből. A levest átszűrjük finom fémszitán.

Sárgaborsós-rebarbarás répaleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 511 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Karcsúsító levesek
Karcsúsító levesek
(Kossuth Kiadó, 2018)

Kathryn Bruton legújabb szakácskönyvében 80 ínycsiklandó, friss és egészséges hozzávalókból készített, testet-lelket erősítő és tápláló levessel ismerkedhetünk meg. Akár laktató, meleg és tartalmas levest szeretnénk,... bővebben...
Sárgaborsós-rebarbarás répaleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Karcsúsító levesek
Karcsúsító levesek
(Kossuth Kiadó, 2018)

Kathryn Bruton legújabb szakácskönyvében 80 ínycsiklandó, friss és egészséges hozzávalókból készített, testet-lelket erősítő és tápláló levessel ismerkedhetünk meg. Akár laktató, meleg és tartalmas levest szeretnénk,... bővebben...
tippek, fortélyok