Húsos hasé

Elkészítési idő: 110 perc Munkaidő: 45 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Húsos hasé
Adag: 4 főre (8 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
37 és fél dkg mélyhűtött leveles tészta
75 dkg mélyhűtött omlós tészta
1 db felvert tojás
A töltelékhez:
75 dkg sovány darált marhahús
1 kávéskanál szójaszósz
1 evőkanál Worcestershire szósz
1 és ¼ dl víz
2 evőkanál kukoricaliszt
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors

Elkészítés:

1. A töltelék elkészítéséhez a húst tegyük egy teflonserpenyőbe, és közepes lángon, állandóan kevergetve süssük 6-7 percig vagy amíg megpirul. Öntsük le a levét, és adjuk hozzá a húslevest. Ízlés szerint borsozzuk.

2. Forraljuk fel, majd csökkentsük a lángot, és lefedve, időnként megkeverve 20 percig főzzük. Adjuk hozzá a vízzel elkevert kukoricalisztet, a Worcestershire szószt és a szójaszószt, és állandóan kevergetve főzzük, amíg besűrűsödik. Tegyük félre hűlni.

3. Készítsünk a kiengedett omlós tésztából 8 egyforma körlapot, és béleljünk ki velük 8 kis, kikent, fém sütőformát.

4. Töltsük bele a tölteléket, majd fedjük be a kiengedett leveles tésztából elkészített 8 körlappal..

5. Kenjük meg az enyhén felvert tojással, majd 220 fokon süssük 15 percig, ezután csökkentsük a hőfokot 160 fokra (gázsütő 3-as fokozat), és süssük további 20 percig vagy amíg a hasék aranysárgára sülnek.

Marhahúsalaplé

Kép nélkül
150 dkg húsos borjúcsont vagy
150 dkg húsos marhacsont
1 szál apróra vágott póréhagyma
1 db apróra vágott szárzeller
2 evőkanál paradicsompüré
1 db negyedekre vágott hagyma
40 dl víz
6 szem bors
2 db apróra vágott sárgarépa

1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).

2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit is adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).

3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.

Leveles tészta

Leveles tészta
10 dkg hideg vaj
1.25 dl víz
1 teáskanál
2-3 csepp citromlé
4 dkg olvasztott vaj
25 dkg rozsliszt vagy
25 dkg búzaliszt
A munkafelületre::
igény szerint liszt

1. Az alaptésztához a lisztet és a sót a munkafelületre szitáljuk, a közepébe mélyedést nyomunk. A citromlét 1,25 dl vízbe csepegtetjük, majd a vajjal együtt a mélyedésbe tesszük, és ujjbegyünkkel összekeverjük. A tésztakés oldalával kívülről kevés lisztet behúzunk, majd a keveréket addig daraboljuk vele, míg beledolgozzuk az egész lisztet, és a massza morzsássá válik. Kézzel kissé összegyúrjuk (szükség esetén még egy kis vizet adva hozzá), amíg a tészta sima lesz.

2. A tészta tetejét kereszt alakban bevágjuk. Enyhén belisztezett sütőpapírba vagy frissen tartó fóliába csomagolva 60 percen át hűtőszekrényben pihentetjük - így simábbra nyújtható lesz a tészta. A hideg vajat két réteg sütőpapír vagy átlátszó fólia közé tesszük, a sodrófa oldalával kissé megütögetjük, és 2 cm-es négyzetet formázunk belőle. Így a vaj kenhető lesz, anélkül hogy megolvadna.

3. A tésztát kicsomagoljuk, és vékonyan belisztezett felületre tesszük. A közepétől kezdve kinyújtjuk, így kereszt alakot kapunk, ugyanakkor középen kissé vastagabbra hagyjuk.

4. A vajat a tészta közepére tesszük, és ráhajtjuk a tésztát, hogy teljesen befedje. Sodrófával átsodorjuk, hogy a csomag sarkait lezárjuk. Kissé belisztezett felületen 12 x 35 cm-es négyszöggé kinyújtjuk.

5. A felesleges lisztet lesöpörjük róla, majd a tésztát a harmadára összehajtjuk: a két külső harmadot a középsőre fordítjuk. Ehhez ujjal bejelöljük az első hajtásvonalat, és a tésztát úgy hajtogatjuk, hogy a szélek pontosan egymáson legyenek. Frissen tartó fóliába csomagolva 30 percre hűtőbe tesszük.

6. A tésztát megfordítjuk, úgy, hogy könyvként feküdjön a munkafelületen, amelynek a kötése balra esik. Sodrófával összenyomjuk, hogy az oldalait összezárjuk.

7. Az 4-6. lépéseket még háromszor ismételjük, a végén minden alkalommal ujjunkkal nyomjuk be a tésztát, hogy jelöljük a hajtogatások számát. A tésztát minden kinyújtás után 30 percre hűtőszekrénybe tesszük. A kész tésztán 4 jelölésnek kell lennie. A kinyújtás és a hajtogatás eredményeként a tészta szép sima lesz. Végül újra 30 percre a hűtőszekrénybe betesszük, majd rögtön feldolgozzuk, vagy lefagyasztjuk.

A fenti mennyiségekből kb. 50-53 dkg tésztát kapunk.

Omlós tészta

Kép nélkül
12.5 dkg darabolt vaj
30 dkg sima liszt
2-4 evőkanál jéghideg víz
0.5 teáskanál

1. A tészta készítéséhez szitáljuk a lisztet és a sót robotgép keverőtáljába, és néhányszor indítsuk be a motort, hogy kellően levegős legyen.

2. Adjuk hozzá a vajat és rövid időre kapcsoljuk be a gépet, hogy összekeveredjen a liszttel.

3. Adjuk hozzá a vizet és a tojássárgákat, és gyors ütemben kapcsolgassuk ki és be a gépet, hogy a keverék éppen csak morzsalékosra összeálljon.

4. A morzsákat gyúrjuk össze labdává. Csavarjuk be celofánba, és tegyük a hűtőbe egy órára.

Húsos hasé
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 268 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Csodálatos húsok Csodálatos húsok
(Magyar Könyvklub, 2005)

Jót enni családunk és barátaink körében - ez az egyik legnagyobb öröm az életünkben. Rohanó világunkban pusztán kedvtelésből, mint szükségből főzni elérhetetlen álomnak tűnhet. A Csodálatos húsok marha-, borjú-, sertés-... bővebben...
Húsos hasé
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Csodálatos húsok Csodálatos húsok
(Magyar Könyvklub, 2005)

Jót enni családunk és barátaink körében - ez az egyik legnagyobb öröm az életünkben. Rohanó világunkban pusztán kedvtelésből, mint szükségből főzni elérhetetlen álomnak tűnhet. A Csodálatos húsok marha-, borjú-, sertés-... bővebben...
most van szezonja