Pisztáciás baklava

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Pisztáciás baklava
Adag: 1 tepsi (10-12 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
3 dl méz
30 dkg pisztácia
12 db réteslap
15 dkg egész pisztácia
25 dkg olvasztott vaj
1 teáskanál darált kardamom
15 dkg porcukor
7 és fél dkg mandula
3 evőkanál rózsavíz
vagy
3 evőkanál narancsvirágvíz

Elkészítés:

1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra (gáztűzhelynél 4-es fokozat). Vajazzunk ki egy nagy tepsit.

2. Terítsük ki a réteslapokat, és takarjuk le zsírpapírral, valamint nedves konyharuhával. (Ezzel megakadályozzuk a tészta kiszáradását.)

3. 6 dkg mandulát daráljunk finomra a pisztáciával, a porcukorral, a narancsvirágvízzel és a kardamonnal.

4. Egy réteslapot simítsunk az előkészített tepsibe, és kenjük meg olvasztott vajjal.

5. A magos keveréket simítsuk el a lapokon, és helyezzük rá a maradék, szintén vajjal megkent 5 lapot.

6. A baklava tetejét éles késsel metsszük be rombusz alakban. Szórjuk az egész mandulával, és locsolgassuk meg a maradék vajjal.

7. Körülbelül 50 percig süssük, amíg szép barna lesz.

8. Melegítsük fel a mézet egy serpenyőben, s azután locsoljuk a baklavára.

9. A bemetszések mentén vágjuk rombusz alakúra, és egész éjszakán át pihentessük, hogy a mézet teljesen magába szívja.

Rétestészta

Rétestészta
60 dkg rétesliszt
2-3 dl langyos víz
0.5 kávéskanál
2 kávéskanál ecet
1 db tojás
A kenéshez::
10 dkg zsír
A tésztába::
80 dkg zsír

1. A zsírt folyósra langyosítjuk, egy tálban elkeverjük a liszttel, a tojással, az ecettel meg annyi langyos sós vízzel, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk, és összedolgozzuk.

2. A gyúródeszkát belisztezzük. A kezdetben igen ragadós tésztát a deszkához csapkodva fényesre, hólyagosra kidolgozzuk (akkor jó ha már sem a kezünkhöz, sem a deszkához nem tapad). Két cipóba osztjuk (a cipók felülete legyen ránctalan), ezeket melegített lábassal vagy tállal letakarjuk, és kb. 20 percig pihentetjük (akkor lehet tovább dolgozni a tésztával, hogyha nem rugalmas, hanem puha, finoman belenyomott ujjunk nyomát megtartja).

3. Egy körüljárható asztalt lelógó abrosszal letakarunk, s ezt liszttel egyenletesen meghintjük. Az egyik cipót kézhátunkon jókora tányérnyira óvatosan kihuzigáljuk, azután az abrosz közepére tesszük, megkenjük olvasztott zsírral, és az asztalt lassan körbejárva, eleinte ujjal, majd kézháton egyre nagyobbra húzogatjuk. A vastag széleket leszedjük (ezt a tésztát később újból összegyúrjuk, pihentetjük és kihúzzuk).

4. Amikor a tészta már hártyavékony, megkenjük langyos olvasztott zsírral, az abrosz segítségével félbehajtjuk, ha szükséges, a műveletet megismételjük, a tésztát újrazsírozzuk, s széles csíkban ráhintjük a tölteléket. (A főtt töltelékeket hagyjuk kihűlni, mielőtt használnánk; a nagy nedvességtartalmúak alá darált diót, finom zsemlemorzsát terítünk.)

5. A rétest az abrosz segítségével feltekerjük, megfelelő hosszúságú rudakra vágjuk, és a rudak között helyet hagyva óvatosan átemeljük a kizsírozott sütőlapra, tepsibe.

6. Miután a tetejét is megkentük bőven zsírral, forró sütőbe tesszük, és addig sütjük, amíg megpirul (kb. 20 perc). Egy kicsit hűlni hagyjuk, majd éles késsel 3 ujjnyi széles rézsútos szeletekre vágjuk, tálra rakjuk, az édeseket porcukorral meghintjük, és lehetőleg frissen, melegen tálaljuk. A második cipóval és a maradékkal ugyanígy járunk el.

Pisztáciás baklava
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 121 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Sütemények aranykönyve
Sütemények aranykönyve
(Kossuth Kiadó, 2017)

A házi sütemények bármikor versenyre kelhetnek a cukrászdák kínálatával. Ebben a lenyűgöző fotókkal illusztrált receptgyűjteményben most összegyűjtöttük a legjobb cukrászdák és pékségek süteményeit, lekvárokkal... bővebben...
Pisztáciás baklava
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Sütemények aranykönyve
Sütemények aranykönyve
(Kossuth Kiadó, 2017)

A házi sütemények bármikor versenyre kelhetnek a cukrászdák kínálatával. Ebben a lenyűgöző fotókkal illusztrált receptgyűjteményben most összegyűjtöttük a legjobb cukrászdák és pékségek süteményeit, lekvárokkal... bővebben...
van itthon