Tejkrémes rétes

Galaktobureko

Elkészítési idő: 90 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Tejkrémes rétes
Adag: 1 tepsi
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg réteslap
10 dl tej
25 dkg vaj
4 db tojás
100 dkg kristálycukor
12 dkg búzadara
kevés citromlé
ízlés szerint frissen reszelt narancshéj

Elkészítés:

1. A darát a tojásokkal és 30 dkg cukorral lábasban jól összedolgozzuk, majd a tűzre tesszük és folytonos keverés közben lassan hozzáöntjük a tejet.

2. Kétszer-háromszor felfuttatjuk és beleszórjuk a frissen reszelt narancshéjat.

3. Vajjal kikent tepsibe sorba fektetjük a szintén megvajazott réteslapok felét úgy, hogy körben a kiálló széleket majd vissza lehessen hajtani.

4. Beleöntjük a tölteléket, ráhajtjuk a szélét, majd lefedjük a többi vajjal megkent réteslappal.

5. A felső lapokat késheggyel adagokra bevagdaljuk és közepes lángon kb. 30 perc alatt megsütjük.

6. Közben egy fazékban elkészítjük a szirupot: a maradék cukrot 2,5 dl vízzel és néhány csepp citromlével 5 percig főzzük. Levesszük a tűzről és a forró sziruppal leöntjük a süteményt. Hagyjuk kihűlni, úgy tálaljuk.

Rétestészta

Rétestészta
60 dkg rétesliszt
2-3 dl langyos víz
0.5 kávéskanál
2 kávéskanál ecet
1 db tojás
A kenéshez::
10 dkg zsír
A tésztába::
80 dkg zsír

1. A zsírt folyósra langyosítjuk, egy tálban elkeverjük a liszttel, a tojással, az ecettel meg annyi langyos sós vízzel, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk, és összedolgozzuk.

2. A gyúródeszkát belisztezzük. A kezdetben igen ragadós tésztát a deszkához csapkodva fényesre, hólyagosra kidolgozzuk (akkor jó ha már sem a kezünkhöz, sem a deszkához nem tapad). Két cipóba osztjuk (a cipók felülete legyen ránctalan), ezeket melegített lábassal vagy tállal letakarjuk, és kb. 20 percig pihentetjük (akkor lehet tovább dolgozni a tésztával, hogyha nem rugalmas, hanem puha, finoman belenyomott ujjunk nyomát megtartja).

3. Egy körüljárható asztalt lelógó abrosszal letakarunk, s ezt liszttel egyenletesen meghintjük. Az egyik cipót kézhátunkon jókora tányérnyira óvatosan kihuzigáljuk, azután az abrosz közepére tesszük, megkenjük olvasztott zsírral, és az asztalt lassan körbejárva, eleinte ujjal, majd kézháton egyre nagyobbra húzogatjuk. A vastag széleket leszedjük (ezt a tésztát később újból összegyúrjuk, pihentetjük és kihúzzuk).

4. Amikor a tészta már hártyavékony, megkenjük langyos olvasztott zsírral, az abrosz segítségével félbehajtjuk, ha szükséges, a műveletet megismételjük, a tésztát újrazsírozzuk, s széles csíkban ráhintjük a tölteléket. (A főtt töltelékeket hagyjuk kihűlni, mielőtt használnánk; a nagy nedvességtartalmúak alá darált diót, finom zsemlemorzsát terítünk.)

5. A rétest az abrosz segítségével feltekerjük, megfelelő hosszúságú rudakra vágjuk, és a rudak között helyet hagyva óvatosan átemeljük a kizsírozott sütőlapra, tepsibe.

6. Miután a tetejét is megkentük bőven zsírral, forró sütőbe tesszük, és addig sütjük, amíg megpirul (kb. 20 perc). Egy kicsit hűlni hagyjuk, majd éles késsel 3 ujjnyi széles rézsútos szeletekre vágjuk, tálra rakjuk, az édeseket porcukorral meghintjük, és lehetőleg frissen, melegen tálaljuk. A második cipóval és a maradékkal ugyanígy járunk el.

Tejkrémes rétes
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 133 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Ízek városa - Athén
Ízek városa - Athén
(Holnap Kiadó, 2010)

Sorozatunk harmadik, gazdag képanyagú szakácskönyve az ínycsiklandozó recepteken túl bepillantást enged a görög étkezési szokásokba, és arról is tudósít, hogy ma vagy 2500 évvel ezelőtt mit ettek nap mint nap a hellének, és... bővebben...
Tejkrémes rétes
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Ízek városa - Athén
Ízek városa - Athén
(Holnap Kiadó, 2010)

Sorozatunk harmadik, gazdag képanyagú szakácskönyve az ínycsiklandozó recepteken túl bepillantást enged a görög étkezési szokásokba, és arról is tudósít, hogy ma vagy 2500 évvel ezelőtt mit ettek nap mint nap a hellének, és... bővebben...
lexikon