Amarettis linzertorta



Elkészítés:
1. Öntsük a lisztet a gyúródeszkára, majd morzsoljuk el a vajjal. Alakítsunk ki középen egy mélyedést, és adjuk hozzá az 1 egész tojást és a tojássárgáját, a vanilincukrot, valamint az átszitált porcukrot. Gyúrjuk össze a hozzávalókat, formázzunk cipót a tésztából, csomagoljuk frissentartó fóliába, és tegyük 30 percre a hűtőbe.
2. Daráljunk meg 12 db kekszet a mixerben. Tegyük a mascarpone-t egy tálba, és dolgozzuk hozzá előbb a darált kekszet, majd a tojásokat egyesével. Keverjük simára a fakanállal. Vegyük ki a tésztát hűtőből, és nyújtsuk lisztezett gyúródeszkán 3 mm vékonyra.
3. Melegítsük elő a sütőt (gázsütőnél: 180 fokra, elektromosnál: 200 fokra. Béleljük a vajazott, lisztezett, 24 cm-es sütőformát a tésztával. Miután megszurkáltuk az alját egy villával, simítsuk bele a tölteléket. Egyengessük el és nyomkodjuk le finoman a torta oldalát. Süssük 50 percig. A sütőből kivéve hagyjuk egy ideig hűlni, majd emeljük át a sütőrácsra.
4. Tálalás előtt öntsük a tejszínt egy tálba, amelyet előzőleg lehűtöttünk. Verjük fel sűrűre az elektromos habverővel, és töltsük a habzsákba. Díszítsük a torta peremét több kisebb, a közepét egyetlen, nagyobb habrózsával. Öntsük a rumot egy mélytányérba, és áztassuk bele a maradék mandulás kekszeket. Rakjuk körbe őket a torta tetején. Hintsük meg a süteményt kakaóval, végül tálaljuk.