Árpagyöngyös-kelkáposztás hagymaleves



Elkészítés:
1. A hagymákat héjastul vágjuk félbe, hámozzuk meg, és vágjuk le a gyökérrészeket. Ha van szeletelőfeltéttel ellátott robotgépünk, azzal szeleteljük fel a hagymát, ha nincs, vágjuk vékony szeletekre éles késsel.
2. Tegyük nagy méretű, vastag falú öntöttvas edénybe vagy serpenyőbe, és adjuk hozzá az olajat, a Worcestershire szószt, és öntsünk hozzá 2 evőkanál alaplét. Keverjük meg, majd fedjük le, és pirítsuk 50 percig; félidőben adjuk hozzá a zöldfűszereket. Ellenőrizzük többször, és minden egyes alkalommal keverjük meg. Ha a hagyma letapad, öntsünk alá egy kevés alaplét vagy vizet. Fontos, hogy a hagyma ne égjen meg!
3. Közben hideg víz alatt mossuk addig az árpagyöngyöt, míg a víz tiszta nem marad. Tegyük közepes nyeles lábosba, öntsük fel 2,5 dl vízzel, és főzzük gyöngyöztetve 25-30 percig. Ha az árpa magába szívta az összes vizet, mielőtt megpuhult volna, pótoljuk a folyadékot. Miután elkészült, csöpögtessük le, és tegyük félre.
4. Amikor a hagyma megpuhult és szép, karamellizálódott színt kapott, öntsük fel az alaplével, adjuk hozzá az árpagyöngyöt, és főzzük kis lángon 10 percig.
5. Keverjük hozzá a szójatejet, adjuk hozzá a levelekre tépett káposztát, és melegítsük forrásig. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, és tálaljuk.
Marhahúsalaplé

1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).
2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit is adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).
3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.