Árpagyöngyös-kelkáposztás hagymaleves

| Kelkáposztás hagymaleves receptek
Elkészítési idő: 90 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Árpagyöngyös-kelkáposztás hagymaleves
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
7 dkg kelkáposzta
5 dkg árpagyöngy
90 dkg vöröshagyma
3 dl szójatej
1 evőkanál friss, finomra vágott majoránna
1 evőkanál friss, finomra vágott kakukkfű
1 evőkanál friss, finomra vágott rozmaring
2 evőkanál Worcestershire szósz
½ evőkanál olívaolaj
vagy
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A hagymákat héjastul vágjuk félbe, hámozzuk meg, és vágjuk le a gyökérrészeket. Ha van szeletelőfeltéttel ellátott robotgépünk, azzal szeleteljük fel a hagymát, ha nincs, vágjuk vékony szeletekre éles késsel.

2. Tegyük nagy méretű, vastag falú öntöttvas edénybe vagy serpenyőbe, és adjuk hozzá az olajat, a Worcestershire szószt, és öntsünk hozzá 2 evőkanál alaplét. Keverjük meg, majd fedjük le, és pirítsuk 50 percig; félidőben adjuk hozzá a zöldfűszereket. Ellenőrizzük többször, és minden egyes alkalommal keverjük meg. Ha a hagyma letapad, öntsünk alá egy kevés alaplét vagy vizet. Fontos, hogy a hagyma ne égjen meg!

3. Közben hideg víz alatt mossuk addig az árpagyöngyöt, míg a víz tiszta nem marad. Tegyük közepes nyeles lábosba, öntsük fel 2,5 dl vízzel, és főzzük gyöngyöztetve 25-30 percig. Ha az árpa magába szívta az összes vizet, mielőtt megpuhult volna, pótoljuk a folyadékot. Miután elkészült, csöpögtessük le, és tegyük félre.

4. Amikor a hagyma megpuhult és szép, karamellizálódott színt kapott, öntsük fel az alaplével, adjuk hozzá az árpagyöngyöt, és főzzük kis lángon 10 percig.

5. Keverjük hozzá a szójatejet, adjuk hozzá a levelekre tépett káposztát, és melegítsük forrásig. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, és tálaljuk.

A hagyma nélkülözhetetlen alapanyagunk, de ritkán válik főszereplővé. Ha kis lángon, lassan karamellizáljuk - mint esetünkben -, szinte megnemesül, szaftos, édes, krémes és ellenállhatatlanul finom lesz. A receptben szereplő leves jól példázza, hogyan tehetjük ünnepivé akár a leghétköznapibb alapanyagokat is.

Marhahúsalaplé

Kép nélkül
150 dkg húsos borjúcsont vagy
150 dkg húsos marhacsont
1 szál apróra vágott póréhagyma
1 db apróra vágott szárzeller
2 evőkanál paradicsompüré
1 db negyedekre vágott hagyma
40 dl víz
6 szem bors
2 db apróra vágott sárgarépa

1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).

2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit is adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).

3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.

Árpagyöngyös-kelkáposztás hagymaleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 412 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Karcsúsító levesek
Karcsúsító levesek
(Kossuth Kiadó, 2018)

Kathryn Bruton legújabb szakácskönyvében 80 ínycsiklandó, friss és egészséges hozzávalókból készített, testet-lelket erősítő és tápláló levessel ismerkedhetünk meg. Akár laktató, meleg és tartalmas levest szeretnénk,... bővebben...
Árpagyöngyös-kelkáposztás hagymaleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Karcsúsító levesek
Karcsúsító levesek
(Kossuth Kiadó, 2018)

Kathryn Bruton legújabb szakácskönyvében 80 ínycsiklandó, friss és egészséges hozzávalókból készített, testet-lelket erősítő és tápláló levessel ismerkedhetünk meg. Akár laktató, meleg és tartalmas levest szeretnénk,... bővebben...
könyvek