Calypso-kenyér

Elkészítési idő: 120 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Calypso-kenyér
Adag: 1 kuglófforma (25 centiméteres)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
10 dkg apróra vágott kandírozott gyümölcs
9 dkg kimagozott aszalt szilva
vagy
1 evőkanál cukorszirup
1 kávéskanál reszelt zöldcitromhéj
3 db tojás
1 kávéskanál őrölt fahéj
másfél kávéskanál sütőpor
42 dkg finomliszt
22 dkg vaj
3 és fél dl száraz vörösbor
12 dkg mazsola
A mázhoz:
½ kávéskanál reszelt zöldcitromhéj
2 kávéskanál zöldcitromlé
4 kávéskanál forró víz
17 dkg átszitált porcukor

Elkészítés:

1. Az aszalt szilvát, a mazsolát és kandírozott citrom- vagy narancsszeleteket felforraljuk a borban, majd 30 percig állni hagyjuk. Ekkor - ha kell, két adagban - simára turmixoljuk.

2. Előmelegítjük a sütőt (3-as fokozat, 170 fok). Kikenünk egy 25 cm átmérőjű kuglófformát.

3. Egy nagy tálban robotgéppel kb. 10 perc alatt habosra keverjük a vajat vagy margarint a cukorral. A tál oldalára verődött masszát gyakran lekapargatjuk. A lisztbe belekeverjük a sütőport,

4. A cukros vajhoz adjuk a lisztet, a fahéjat, a tojásokat és a gyümölcsturmixot, és jól összekeverjük - a tál oldalára verődött masszát gyakran lekaparjuk -, majd további 1 percig keverjük, végül hozzáadjuk a reszelt zöldcitromhéjat is.

5. A keveréket a formába kanalazzuk, és egyenletesen elterítjük. 60 percig, tűpróbáig sütjük. A fémrácsra helyezett formában hagyjuk hűlni 10 percig, majd kivesszük a formából, a rácsra tesszük, és megvárjuk, amíg teljesen kihűl.

6. Elkészítjük a zöldcitromos mázat. Ehhez kanállal simára keverjük a porcukrot, a forró vizet, a zöldcitromlét és a reszelt zöldcitromhéjat. Tálalás előtt a süteményre csurgatjuk. (Akár 30 nappal a fogyasztás előtt is megsüthetjük.)

7. Egy kis tálba összekeverjük a kandírozott gyümölcsöt a sűrű cukorsziruppal, és mielőtt a máz megkötne, elrendezzük az apróra vágott gyümölcsöket körben a sütemény tetején. Csak akkor tálaljuk, ha a máz már megkötött.

Calypso-kenyér
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 406 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Torták, sütemények, csemegék
Torták, sütemények, csemegék
(Vince Kiadó, 2002)

Azok az édességek, melyeknek receptjét e könyvből megismerhetjük, ínycsiklandóan finomak, gyönyörű szépek, legtöbbjük gyorsan és viszonylag egyszerűen elkészíthető - bár küllemükből ítélve ezt nem is gondolnánk. A... bővebben...
Calypso-kenyér
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Torták, sütemények, csemegék
Torták, sütemények, csemegék
(Vince Kiadó, 2002)

Azok az édességek, melyeknek receptjét e könyvből megismerhetjük, ínycsiklandóan finomak, gyönyörű szépek, legtöbbjük gyorsan és viszonylag egyszerűen elkészíthető - bár küllemükből ítélve ezt nem is gondolnánk. A... bővebben...
pinterest