Csurgatott tojásleves



Elkészítés:
1. Forraljuk fel a zöldség- vagy csirkealaplét, majd gyöngyöztessük kis lángon - fontos, hogy a tojást ne forrásban lévő alaplébe öntsük. Kóstoljuk meg, és ízesítsük kedvünk szerint, attól függően, hogy mennyire karakteres levest szeretnénk.
2. A keményítőt keverjük kevés vízzel csomómentesre, adjuk hozzá a tojást, és verjük fel, majd sózzuk, borsozzuk.
3. Öntsük a felvert tojást nagyon vékony, egyenletes sugárban az alapléhez, és közben folyamatosan keverjük habverővel.
4. Amint az összes tojást hozzáadtuk, a lábost vegyük le a tűzről, és hagyjuk 1-2 percig. (Ne aggódjunk, ha úgy tűnne, mintha valami kicsapódott volna a levesben - a csurgatott tojásleves egyszerűen így néz ki!) Szórjuk meg újhagymával, és tálaljuk azonnal. (Ez a leves nem fagyasztható.)
Zöldségalaplé

A kelkáposzta és a vöröshagyma kivételével az olajon megpirítjuk a zöldségeket. Adhatunk hozzá kanálka cukrot is, mely kiemeli a pirított zöldségek ízét. Amikor a zöldségek megpirultak felöntjük vízzel, majd hozzáadjuk a vöröshagymát, kelkáposztát és a fűszereket. Sózzuk és lassan másfél-két órát főzzük. Ha kész leszűrjük és hűtőben tároljuk. Levesek, mártások, főzelékek készítésekor alapléként használjuk.
Csirkealaplé

1. Sós, hideg vízben feltesszük főzni a húst, a hagymát, a kelkáposztát, fűszereket, sót.
2. A zöldségeket megpirítjuk az olajon, majd a leveshez adjuk.
3. Lassan és hosszasan főzzük, majd leszűrjük.
Levesek, főzelékek és mártások készítésekor használjuk.