Almás kelkáposztaleves dióval



Elkészítés:
1. Egy száraz, tapadásmentes serpenyőben pirítsuk meg a diódarabokat 2-3 perc alatt. Közben rázogassuk a serpenyőt, nehogy odakapjon.
2. Tegyük a hagymát, a durvára reszelt sárgarépát, az apróra vágott héjas almát egy nagy edénybe, öntsük rá az almaecetet és az alaplét, majd forraljuk fel.
3. Takarékon, gyöngyözve főzzük 10 percig, közben néha keverjük meg.
4. Amikor a hagyma kezd átlátszóvá válni, az alma kezd megpuhulni, tegyük hozzá a kelkáposztát is, és főzzük még 2 percig.
5. Botmixerrel vagy turmixgépben pürésítsük, míg teljesen sima lesz. Kanalazzuk mélytányérokba, szórjunk a tetejére egy kis diót és almaszirmot (ha szeretjük).
Zöldségalaplé

1. A fűszercsokrot kötünk petrezselyemből, kakukkfűből, 2 babérlevélből és 1 szál szárzellerből .
2. A court bouillonhoz (alapléhez) nagy lábosban felforraljuk a vizet a borral, a zöldségekkel, a fűszercsokorral, a babérlevéllel, a sóval és borssal. A lángot takarékra állítjuk, és fedő nélkül 30 percig főzzük. Átszűrjük, a zöldségeket kidobjuk, és a lét hagyjuk kihűlni.