Édes-savanyú tészta



Elkészítés:
1. A tököt félbevágjuk, eltávolítjuk a magjait és a fás részeket, meghámozzuk, végül közepes méretű kockákra vágjuk.
2. A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk és kis kockákra vágjuk. Nagy lábasban felhevítjük az olívaolajat, és üvegesre futtatjuk benne a vöröshagyma- és a fokhagymakockákat. Hozzáadjuk a tökhúst, és kevergetve kb. 3 percig pároljuk.
3. Összekeverjük a bort és az alaplét, majd a tökre öntjük. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a cukorral és a gyömbérrel, majd további 15 percig főzzük.
4. 7 perc elteltével kiveszünk kb. 4 evőkanál kockákra vágott tököt, és félretesszük. Közben egy nagy fazék sós vízben az előírásnak megfelelően kifőzzük a tésztát.
5. A metélőhagymát leöblítjük és felaprítjuk. A tököt botmixerrel pürésítjük. A tökpürét visszatesszük a fazékba, és belekeverjük a creme fraiche-t. A mártást citromlével ízesítjük, és szükség esetén megsózzuk.
Zöldségalaplé

A kelkáposzta és a vöröshagyma kivételével az olajon megpirítjuk a zöldségeket. Adhatunk hozzá kanálka cukrot is, mely kiemeli a pirított zöldségek ízét. Amikor a zöldségek megpirultak felöntjük vízzel, majd hozzáadjuk a vöröshagymát, kelkáposztát és a fűszereket. Sózzuk és lassan másfél-két órát főzzük. Ha kész leszűrjük és hűtőben tároljuk. Levesek, mártások, főzelékek készítésekor alapléként használjuk.