Skót aszalt gyümölcsös torta



Elkészítés:
1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra (gáztűzhelynél 4-es fokozat). Vajazzunk ki egy 23 cm átmérőjű, kapcsos tortaformát.
2. A lisztet, a darált mandulát, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót keverjük össze egy tálban. A vajat, a barna cukrot és a vaníliakivonatot robotgéppel verjük krémesre.
3. A tojásokat egyenként adjuk hozzá, és egyenként alaposan dolgozzuk össze. A robotgépet állítsuk alacsony fokozatra, óvatosan adjuk hozzá a száraz alapanyagokat. Keverjük bele a mazsolát, a ribizlit, a kandírozott héjakat, a kandírozott cseresznyét, a citromhéjat és levet.
4. A tésztát kanalazzuk az előkészített tepsibe. A tetejére szórjuk az egész mandulákat, majd kenjük meg a kissé felvert tojásfehérjével.
5. Úgy 60 percig süssük, majd csökkentsük a sütő hőmérsékletét 150 fokra (gáztűzhelynél 2-es fokozat), és további 60 percig süssük.
6. Ezt követően még 30 percig a tepsiben hagyjuk kihűlni, majd a kapcsot kinyitva távolítsuk el a forma oldalát. A tésztát fordítsuk a rácsra. A tortaforma alját távolítsuk el, a süteményt pedig fordítsuk a talpára, s a rácson hagyjuk teljesen kihűlni.