Édes kávés kenyér



Elkészítés:
1. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót. Egy másik tálban összekeverjük a szárított élesztőt, a cukrot, a felvert tojásokat, a tejszínt és az olvasztott vajat.
2. A lisztbe mélyedést vájunk, beleöntjük az élesztős, cukros keveréket. Lágy tésztává keverjük.
3. Kissé lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és 5-10 percig gyúrjuk, amíg a tészta sima és rugalmas lesz. A tésztát kiolajozott edénybe helyezzük, letakarjuk, és meleg helyen addig kelesztjük, amíg a duplájára nő.
4. Közben alacsony hőfokon feloldunk egy serpenyőben 50 gramm cukrot 5 evőkanál vízzel, belekeverjük a neszkávét, felforraljuk, 1 percen át gyöngyözve főzzük, majd lehűtjük.
5. Kiolajozunk egy 20,5 cm átmérőjű kapcsos tepsit. A tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, négyfelé osztjuk. Egyenként 25,5 cm átmérőjű kerek tésztává nyújtjuk.
6. A tepsibe simítunk egy réteg tésztát - a szélek kissé fedjék a tepsi falát. 50 gramm csokoládéval megszórjuk, rákanalazzuk a kávés szirup egyharmadát. Beborítjuk tésztával - a tésztaszélek fedjék egymást. Csokoládéval és kávés sziruppal gazdagítjuk, és a műveletet harmadszor is megismételjük. A rétegezést a negyedik tésztalappal fejezzük be. Megkenjük vízzel, megszórjuk a pekándióval.
7. A tésztát lefedjük, és meleg helyen addig kelesztjük, amíg a tepsi tetejét csaknem eléri. Közben előmelegítjük a sütőt 220 fokra (gáztűzhelynél 7-es fokozat), a légkeveréses sütőt 200 fokra.
8. A tésztát 15 percig sütjük, majd a sütő hőfokát 170 fokra (gáztűzhelynél 3-as fokozatra), a légkeveréses sütőét 150 fokra csökkentjük. Fóliával letakarjuk, és további 30 percig sütjük. A rácson hűtjük le.