Almás-citromos tortácskák



Elkészítés:
1. Csipetnyi sóval felverjük a tojást, 1 evőkanálnyit félreteszünk belőle.
2. A lisztet, a porcukrot és 17,5 deka vajat robotgépben morzsalékosra keverünk. Hozzáadjuk a felvert tojást és 3 evőkanálnyi vizet: a tésztának fel kell vennie a tojást és a vizet is.
3. A tésztából 8 cipót formálunk, melyeket 30 percre lehűtünk.
4. A cipókat kissé lisztezett gyúródeszkán nyolc négyzetté nyújtjuk, és mindegyiket egy 3 cm mélységű, hullámos szélű formácskába simítjuk. További 20 percre ismét lehűtjük.
5. Közben előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gáztűzhelynél 6-os fokozat), a légkeveréses sütőt 180 fokra. A tésztára zsírpapírt simítunk, nehezékként szárazbabbal megtöltjük., majd 15 percig sütjük.
6. Eltávolítjuk a babot és a zsírpapírt, majd a félrerakott kanálnyi tojással megkenjük a tésztát. 2-3 percig tovább sütjük. A hőmérsékletet 180 fokra (gáztűzhelynél 4-es fokozat), légkeveréses sütő esetében 160 fokra csökkentjük.
7. Citromlével meglocsoljuk a vékony szeletekre vágott almát. Egy serpenyőben, 2,5 deka olvasztott vajon 1-2 percig sütjük, majd a formákba kanalazzuk.
8. A maradék vajat a cukorral robotgépben vagy kézzel 3 perc alatt simára, fényesre keverjük. Hozzáadjuk a citromhéjat, a kurkumalisztet és a maradék tojást. Úgy 2 percig keverjük, s azután a maradék citromlével is 1 percig keverjük.
9. A formában lévő alma tetejére kanalazzuk, megszórjuk cukorral, majd 40-45 percig sütjük, amíg a tészta aranyszínű nem lesz, és az alma karamellizálódni nem kezd. Melegen vagy hidegen fahéjjal megszórva tejszínnel kínáljuk.