Almás-citromos tortácskák

Adag: 8 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 db citrom leve és reszelt héja
70 dkg hámozott, kimagozott alma
1 csipet
1 teáskanál kurkumaliszt
30 dkg vaj
3 db tojás
7 és fél dkg porcukor
22 és fél dkg kristálycukor
30 dkg liszt
A szóráshoz:
ízlés szerint őrölt fahéj
A tálaláshoz:
ízlés szerint tejszín

Elkészítés:

1. Csipetnyi sóval felverjük a tojást, 1 evőkanálnyit félreteszünk belőle.

2. A lisztet, a porcukrot és 17,5 deka vajat robotgépben morzsalékosra keverünk. Hozzáadjuk a felvert tojást és 3 evőkanálnyi vizet: a tésztának fel kell vennie a tojást és a vizet is.

3. A tésztából 8 cipót formálunk, melyeket 30 percre lehűtünk.

4. A cipókat kissé lisztezett gyúródeszkán nyolc négyzetté nyújtjuk, és mindegyiket egy 3 cm mélységű, hullámos szélű formácskába simítjuk. További 20 percre ismét lehűtjük.

5. Közben előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gáztűzhelynél 6-os fokozat), a légkeveréses sütőt 180 fokra. A tésztára zsírpapírt simítunk, nehezékként szárazbabbal megtöltjük., majd 15 percig sütjük.

6. Eltávolítjuk a babot és a zsírpapírt, majd a félrerakott kanálnyi tojással megkenjük a tésztát. 2-3 percig tovább sütjük. A hőmérsékletet 180 fokra (gáztűzhelynél 4-es fokozat), légkeveréses sütő esetében 160 fokra csökkentjük.

7. Citromlével meglocsoljuk a vékony szeletekre vágott almát. Egy serpenyőben, 2,5 deka olvasztott vajon 1-2 percig sütjük, majd a formákba kanalazzuk.

8. A maradék vajat a cukorral robotgépben vagy kézzel 3 perc alatt simára, fényesre keverjük. Hozzáadjuk a citromhéjat, a kurkumalisztet és a maradék tojást. Úgy 2 percig keverjük, s azután a maradék citromlével is 1 percig keverjük.

9. A formában lévő alma tetejére kanalazzuk, megszórjuk cukorral, majd 40-45 percig sütjük, amíg a tészta aranyszínű nem lesz, és az alma karamellizálódni nem kezd. Melegen vagy hidegen fahéjjal megszórva tejszínnel kínáljuk.

Almás-citromos tortácskák
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 531 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Sütés-főzés nagykönyve Sütés-főzés nagykönyve
(Kossuth Kiadó, 2009)

Több mint 650 könnyen megtanulható konyhai művelet, 400 remek, bevált recept... A Sütés-főzés nagykönyve kezdő és gyakorlott háziasszonyoknak egyaránt nélkülözhetetlen segítség. A tökéletes sütés-főzés nem tökéletes... bővebben...
Almás-citromos tortácskák
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Sütés-főzés nagykönyve Sütés-főzés nagykönyve
(Kossuth Kiadó, 2009)

Több mint 650 könnyen megtanulható konyhai művelet, 400 remek, bevált recept... A Sütés-főzés nagykönyve kezdő és gyakorlott háziasszonyoknak egyaránt nélkülözhetetlen segítség. A tökéletes sütés-főzés nem tökéletes... bővebben...
szólj hozzá, értékelj