Zöld tál



Elkészítés:
1. A zöld felesborsót 120 percre hideg vízbe áztatjuk. Lecsöpögtetjük.
2. Közben a megtisztított friss parajleveleket megmossuk és külön víz hozzáadása nélkül, nagy lábosban 3-4 percig főzzük. a keletkezett levet kiöntjük. A főtt spenótot durvára vágjuk.
3. Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát és a zúzott fokhagymát. Hozzáadjuk a frissen reszelt gyömbért és az őrölt fűszereket.
4. Hozzáadjuk a felesborsót, sózzuk, borsozzuk. Felöntjük a levessel és 10 percig főzzük.
5. Belekeverjük a spenótot és további kb. 5 percig főzzük. Friss korianderzölddel díszítve tálaljuk.
Zöldségalaplé

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.
2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.