Fűszeres rizs paradicsommal



Elkészítés:
1. Forrósítsuk fel az olajat egy nagyobb lábasban. Pároljuk benne puhára a vöröshagymát, a paprikát és chilit.
2. Adjuk hozzá a kétféle rizst, keverjük össze alaposan, és kevergetve pirítsuk 3-4 percig.
3. Tegyük bele a hámozott paradicsomdarabokat a levével, öntsük hozzá a levest vagy a vizet. Forraljuk fel, majd lassú tűzön, fedő alatt pároljuk addig, amíg a rizs a folyadékot magába szívja és megpuhul (kb. 30 perc).
4. Ízlés szerint fűszerezzük a frissen őrölt borssal. Tálalhatjuk zsenge hüvelyes zöldborsóval, akár könnyű vacsoraként, akár pl. grillezett csirke köreteként.
Zöldségalaplé

1. A fűszercsokrot kötünk petrezselyemből, kakukkfűből, 2 babérlevélből és 1 szál szárzellerből .
2. A court bouillonhoz (alapléhez) nagy lábosban felforraljuk a vizet a borral, a zöldségekkel, a fűszercsokorral, a babérlevéllel, a sóval és borssal. A lángot takarékra állítjuk, és fedő nélkül 30 percig főzzük. Átszűrjük, a zöldségeket kidobjuk, és a lét hagyjuk kihűlni.