Marhahúsos-gombás pite



Elkészítés:
1. Forrósítsunk fel 1 evőkanál olajat egy nagyobb lábasban, és pároljuk rajta 2-3 percig a vöröshagymát és a szeletelt gombát.
2. Tegyük bele a 2 cm-es kockákra vágott marhahúst. Ízlés szerint fűszerezzük frissen őrölt fekete borssal. Öntsük rá az alaplét. Forraljuk fel, majd fedjük le, és kis lángon addig főzzük, amíg a hús megpuhul (kb. 90-120 perc).
3. Vegyük le róla a fedőt, és újra forraljuk fel. Keverjük bele a vízzel összedolgozott kukoricalisztet, és sűrítsük be vele.
4. Hagyjuk a húst kihűlni. Kenjük meg olajjal a réteslapokat, fektessük őket egymásra, és vágjunk ki belőlük egy-egy 27 cm átmérőjű kört. Béleljünk ki 8 réteggel egy 23 cm átmérőjű, gömbölyű sütőtálat. Töltsük meg a kihűtött hússal, és fedjük be a maradék 4 tésztakörrel.
5. A széleket jók sodorjuk össze, majd a tésztát kenjük meg olajjal, és szórjuk meg mákszemekkel. Toljuk 180 fokra előmelegített sütőbe, és süssük szép aranysárgára.
Marhahúsalaplé

1. A marhacsontot 230 °C-ra előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütjük. Félidőben hozzáadjuk a sárgarépát, a szárzellert és a póréhagymát.
2. Fazékba tesszük a csontokat és a zöldségeket, felöntjük a vízzel, hozzáadjuk a paradicsompürét, a bouquet garnit és a borsot. 3-4 órán át gyöngyözve főzzük, a keletkező habot leszedjük a tetejéről.
3. A levet finom szűrőn át tálba szűrjük. A zöldségekből gyengéden kinyomkodjuk a levet. Hűtőszekrényben hagyjuk hűlni, majd a zsírt leszedjük a tetejéről.