Gesztenyés tekercs



Elkészítés:
1. A tészta elkészítéséhez üssük fel a tojásokat, s válasszuk el a fehérjét a sárgájától. Adjunk hozzá 6 dkg cukrot a tojássárgákhoz, s habverővel keverjük habosra.
2. A tojásfehérjéket a maradék cukorral verjük kemény habbá.
3. Keverjük a tojássárgákhoz a lisztet és a keményítőt. Óvatosan adjuk hozzá a tojáshabot.
4. Kenjük szét egyenletesen a masszát egy megvajazott, papírral kibélelt sütőlapon, majd 200 fokra előmelegített sütőben süssük 7-8 percig.
5. Amikor megsült a tészta, rögtön vegyük ki a sütőből, ne szárítsuk ki. Csúsztassuk hideg sütőlapra. Felhasználás előtt húzzuk le róla a papírt. (Ha nagyon kiszáradna a tészta, fordítsuk meg, és ecsettel nedvesítsük meg a papírt, hogy könnyebben leváljék róla.)
6. A töltelék elkészítésekor a gesztenyepüréhez adhatunk kevés, jól kikevert vajat. Jól dolgozzuk össze, majd locsoljuk meg az ízesített sziruppal a tésztát, kenjük meg a krémmel, és tekerjük össze.
7. Gőz fölött olvasszuk fel a vajat és a csokoládét és vonjuk be a csokoládémázzal a tekercset, majd díszítsük néhány szem főtt vagy sült, meghámozott gesztenyével.
Gesztenyepüré

1. A tejszín felét egy lábosban keverjük össze a vaníliával, a cukorral és a gesztenyepürével. Lassú tűzön kevergetve főzzük, amíg jól elkeveredik.
2. Közepes lángon főzzük tovább 15-20 percig, vagy amíg besűrűsödik. Fedjük le, és alaposan hűtsük le.
3. Osszuk négyfelé, az adagokat szűrőn, burgonyanyomón préseljük át tálkákba, vagy reszeljük le. Ekkor már ne nyúljunk hozzá, mert könnyen összeesik.
4. A maradék tejszínből elektromos habverővel kemény habot verünk, és ezzel díszítjük a pürét.