Fiákergulyás főtt krumplival
Fiakergulasch mit Salterdäpfeln



Elkészítés:
1. A húst megtisztítjuk (inakat stb. eltávolítjuk) és nem túlságosan nagy kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk és felszeleteljük.
2. A vajzsírt vagy a növényi olajat egy nagy, széles lábasban fölforrósítjuk, a hőfokot visszavesszük, és a hagymát lehetőleg minél lassabban addig pároljuk, amíg meg nem puhul. (Mennél tovább pároljuk a hagymát, annál finomabb lesz majd a zaft!) Időnként megkeverjük.
3. Megszórjuk az édesnemes paprikával, gyorsan fölöntjük egy kis ecettel és vízzel, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot és a zúzott fokhagymát, majd alaposan elkeverjük. Belerakjuk a húskockákat, és sóval, borssal, majoránnával, őrölt köménymaggal ízesítjük.
4. Ezután fölöntjük annyi vízzel, hogy a húst éppen csak ellepje, időnként megkavarva 2,5-3 óra alatt a gulyást puhára főzzük. Ha zsírjára fő közben, mindig csak kevés vízzel pótoljuk a levét, hogy a végén jó sűrű zaftja legyen.
5. A garnírunghoz a főzési idő letelte után a virslit vagy a debrecenit 10 percre forró vízbe tesszük. A tojásokból egy serpenyőben némi vajon viaszlágyságú tükörtojásokat sütünk. Az uborkákat legyezőformában bevagdossuk és kicsit széthúzkodjuk.
6. Az elkészült gulyást utánaízesítjük és tányérokba mérjük. Az egyszerű gulyást (azaz pörköltöt) csak főtt krumplival tálaljuk. A fiákergulyáshoz viszont a virsli, a tükörtojás és az uborkalegyező is hozzátartozik. A tetejét pedig általában pirospaprika-csíkokkal szokták díszíteni.