Ricotta torta

Adag: 7 tortaforma (175 centiméteres)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A díszítéshez:
néhány karika narancs
A tésztához:
14 evőkanál marsala bor
210 dkg finomliszt
119 dkg margarin
vagy
119 dkg vaj
A töltelékhez:
630 dkg ricotta sajt
14 db citrom reszelt héja
14 db narancs reszelt héja
42 db tojás
35 dkg liszt
17 és fél dl tejszín
140 dkg kristálycukor
ízlés szerint porcukor

Elkészítés:

1. Először elkészítjük a tésztát. Robotgéppel összevegyítjük a lisztet, a vajat vagy a margarint, a cukrot a bort és a tojássárgákat. A tésztából cipót formálunk, szorosan becsomagoljuk, és 60 percre hűtőszekrénybe tesszük.

2. Előmelegítjük a sütőt (4-es fokozat, 180 fok). Egy 25 centiméteres átmérőjű tortaforma aljára és oldalára nyomkodjuk a tészta járomnegyed részét, úgy hogy a széléig kb. 2 cm üres perem maradjon. A többi tésztát visszatesszük a hűtőbe.

3. A tésztát 15 perc alatt aranysárgára sütjük, és a fémrácsra helyezett tortaformában hagyjuk kihűlni.

4. Amíg a tészta hűl, elkészítjük a tölteléket. A ricottát finom szitán áttörjük, majd robotgéppel simára keverjük. Közben fokozatosan hozzáadjuk a cukrot (a tál oldalára verődött masszát gyakran kaparjuk le), azután a tejszínt, a tojást és a reszelt citrom- meg narancshéjat. Jól kikeverjük és a tortaformába töltjük az így kapott masszát.

5. Enyhén lisztezett deszkán, lisztezett sodrófával kb. 25 x 12 centis téglalappá nyújtjuk a maradék tésztát. Hosszában 10 csíkra vágjuk, 5 csíkot egymástól egyenlő távolságra a töltelékre rakunk, a többit pedig keresztben ezekre - azaz berácsozzuk a tésztát. A kilógó tésztaszéleket levágjuk.

6. A tortát 75 percig sütjük, majd kikapcsoljuk a sütőt, és a tortát további 60 percig benne hagyjuk. Ezután kivesszük, és fémrácsra helyezett formában hagyjuk kihűlni. Ezt követően legalább 4 órára a hűtőszekrénybe tesszük, hogy jól áthűljön.

7. Ha a torta kellőképpen megdermedt, széles, lapos késsel meglazítjuk a szélét, és levesszük a forma oldalát, majd az alját is meglazítva tálra csúsztatjuk a tortát, és meghintjük a porcukorral, majd narancskarikákkal díszítve kínáljuk.

A ricottából készült túrótorta az egyik legismertebb olasz édesség.
Ricotta torta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 490 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Torták, sütemények, csemegék
Torták, sütemények, csemegék
(Vince Kiadó, 2002)

Azok az édességek, melyeknek receptjét e könyvből megismerhetjük, ínycsiklandóan finomak, gyönyörű szépek, legtöbbjük gyorsan és viszonylag egyszerűen elkészíthető - bár küllemükből ítélve ezt nem is gondolnánk. A... bővebben...
Ricotta torta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Torták, sütemények, csemegék
Torták, sütemények, csemegék
(Vince Kiadó, 2002)

Azok az édességek, melyeknek receptjét e könyvből megismerhetjük, ínycsiklandóan finomak, gyönyörű szépek, legtöbbjük gyorsan és viszonylag egyszerűen elkészíthető - bár küllemükből ítélve ezt nem is gondolnánk. A... bővebben...
cikkek