Ricotta torta

Adag: 6 tortaforma (150 centiméteres)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A díszítéshez:
néhány karika narancs
A tésztához:
12 evőkanál marsala bor
180 dkg finomliszt
102 dkg margarin
vagy
102 dkg vaj
A töltelékhez:
540 dkg ricotta sajt
12 db citrom reszelt héja
12 db narancs reszelt héja
36 db tojás
30 dkg liszt
15 dl tejszín
120 dkg kristálycukor
ízlés szerint porcukor

Elkészítés:

1. Először elkészítjük a tésztát. Robotgéppel összevegyítjük a lisztet, a vajat vagy a margarint, a cukrot a bort és a tojássárgákat. A tésztából cipót formálunk, szorosan becsomagoljuk, és 60 percre hűtőszekrénybe tesszük.

2. Előmelegítjük a sütőt (4-es fokozat, 180 fok). Egy 25 centiméteres átmérőjű tortaforma aljára és oldalára nyomkodjuk a tészta járomnegyed részét, úgy hogy a széléig kb. 2 cm üres perem maradjon. A többi tésztát visszatesszük a hűtőbe.

3. A tésztát 15 perc alatt aranysárgára sütjük, és a fémrácsra helyezett tortaformában hagyjuk kihűlni.

4. Amíg a tészta hűl, elkészítjük a tölteléket. A ricottát finom szitán áttörjük, majd robotgéppel simára keverjük. Közben fokozatosan hozzáadjuk a cukrot (a tál oldalára verődött masszát gyakran kaparjuk le), azután a tejszínt, a tojást és a reszelt citrom- meg narancshéjat. Jól kikeverjük és a tortaformába töltjük az így kapott masszát.

5. Enyhén lisztezett deszkán, lisztezett sodrófával kb. 25 x 12 centis téglalappá nyújtjuk a maradék tésztát. Hosszában 10 csíkra vágjuk, 5 csíkot egymástól egyenlő távolságra a töltelékre rakunk, a többit pedig keresztben ezekre - azaz berácsozzuk a tésztát. A kilógó tésztaszéleket levágjuk.

6. A tortát 75 percig sütjük, majd kikapcsoljuk a sütőt, és a tortát további 60 percig benne hagyjuk. Ezután kivesszük, és fémrácsra helyezett formában hagyjuk kihűlni. Ezt követően legalább 4 órára a hűtőszekrénybe tesszük, hogy jól áthűljön.

7. Ha a torta kellőképpen megdermedt, széles, lapos késsel meglazítjuk a szélét, és levesszük a forma oldalát, majd az alját is meglazítva tálra csúsztatjuk a tortát, és meghintjük a porcukorral, majd narancskarikákkal díszítve kínáljuk.

A ricottából készült túrótorta az egyik legismertebb olasz édesség.
Ricotta torta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 491 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Torták, sütemények, csemegék
Torták, sütemények, csemegék
(Vince Kiadó, 2002)

Azok az édességek, melyeknek receptjét e könyvből megismerhetjük, ínycsiklandóan finomak, gyönyörű szépek, legtöbbjük gyorsan és viszonylag egyszerűen elkészíthető - bár küllemükből ítélve ezt nem is gondolnánk. A... bővebben...
Ricotta torta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Torták, sütemények, csemegék
Torták, sütemények, csemegék
(Vince Kiadó, 2002)

Azok az édességek, melyeknek receptjét e könyvből megismerhetjük, ínycsiklandóan finomak, gyönyörű szépek, legtöbbjük gyorsan és viszonylag egyszerűen elkészíthető - bár küllemükből ítélve ezt nem is gondolnánk. A... bővebben...
recepttár