Szilvasajt

Elkészítési idő: 120 perc Munkaidő: 50 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Szilvasajt
Adag: 3 üveg
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
100 dkg kimagozott, darabolt szilva
3 dl víz
másfél dkg vaj
kevés olaj
igény szerint kristálycukor

Elkészítés:

1. A gyümölcsöt egy befőzőüstben vagy egy vastag falú edényben 30-40 perc alatt sűrű masszává főzzük a vízzel.

2. A gyümölcsöt villával vagy burgonyanyomóval áttörjük. A masszát egy tál felett átpasszírozzuk egy finom lyukú szitán is.

3. Az így kapott pürét mérőkancsóba öntjük. Minden 6 dl főtt, átpasszírozott gyümölcspüréhez 45 dkg cukrot kell számolnunk. Megkóstoljuk, és ha nem elég édes, adunk még 15-15 dkg cukrot minden 6 dl püréhez.

4. A pürét, a cukrot és vajat (amely el is hagyható, de a hozzáadott vaj lágyabbá varázsolja a szilva erős ízét) visszatesszük az edénybe, és alacsony hőfokon addig kevergetjük, amíg a cukor fel nem olvad, majd lassan felforraljuk.

5. A cukros pürét 35-45 percig vagy még tovább főzzük, közben gyakran megkeverjük (nehogy odakapjon az alja), egészen addig, amíg fényes masszává nem válik, és bugyogni nem kezd. Akkor készült el, ha az alján végighúzott kanál tiszta nyomot hagy maga után.

6. Öntsük bele a masszát az üvegekbe, majd zárjuk le viaszolt papírkorongokkal és celofánnal. Felcímkézve, hűvös sötét helyen tároljuk, és legalább 6-8 hétig hagyjuk állni, hogy összeérjenek az ízek benne. Ez a szilvasajt remekül illik sültekhez vagy sajtokhoz, és akár vacsora utáni édesség helyett is szervírozhatjuk. Bontatlanul akár 2 évig is eláll.

Szilvasajt
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 416 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Befőzés Befőzés
(Kossuth Kiadó, 2014)

Szeretnéd házilag eltett finomságokkal kényeztetni a családot, de fogalmad sincs, hogyan kezdj hozzá? Ebből a háztartási kisokosból megtanulhatod a házi tartósítás minden csínját-bínját. Látni fogod, hogy semmi sem lehetetlen!... bővebben...
Szilvasajt
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Befőzés Befőzés
(Kossuth Kiadó, 2014)

Szeretnéd házilag eltett finomságokkal kényeztetni a családot, de fogalmad sincs, hogyan kezdj hozzá? Ebből a háztartási kisokosból megtanulhatod a házi tartósítás minden csínját-bínját. Látni fogod, hogy semmi sem lehetetlen!... bővebben...
ételfotó