Petrezselymes rakott hús



Elkészítés:
1. Előző este a sózott sertéshúst hideg vízbe áztatjuk. Másnap ugyanabban a vízben felforraljuk, majd a vizet kiöntjük, a húst a hideg vízzel leöblítjük és lecsepegtetjük.
2. Egy elég magas lábasba tesszük a félig kettéhasított borjúlábakkal, a felgöngyölt és átkötözött tisztított sertésbőrrel, a hagymába tűzött szegfűszeggel, a fokhagymával, a tárkonnyal, a mogyoróhagymával, a kakukkfűvel, és babérlevéllel együtt.
3. Ráöntjük a bort, és annyi hideg vizet öntünk még hozzá, hogy ellepje. (Sózni nem kell!) Lefedve, lassú forralással kb. 150 percig főzzük. Akkor jó, amikor annyira megpuhult, hogy villával össze lehet törni.
4. A lében hagyjuk kihűlni, majd villával szétnyomkodjuk, a soványabb és a zsírosabb részeket összevegyítjük.
5. Finomra vágott petrezselyemmel rétegezve, mély üvegtálba tesszük. Alulra a hús, felülre vastagabb réteg petrezselyem kerül.
6. A főzőlét leszűrjük, kissé megborsozzuk és hozzáadjuk az ecetet. Ráöntjük a tálba rétegezett húsra (a főzőlének átlátszóan tisztának kell lennie). Tányérral lefedjük, súllyal lenyomtatjuk és a hűtőben hagyjuk megdermedni.