Csípős-savanyú leves



Elkészítés:
1. Az olajat mély serpenyőben felhevítjük, hozzáadjuk a csíkokra vágott pulykamellet vagy a tofut. Közepes tűzön 5 perc alatt kissé barnára pirítjuk.
2. Beletesszük a gyömbért, az újhagymát, és még 2-3 percig pároljuk. Belekeverjük a currykrémet, majd további 1-2 percig melegítjük.
3. Belekeverjük a rizst. Felöntjük a forró csirke- vagy zöldségalaplével, vagy vízzel. Megkeverjük, felforraljuk. Lefedjük, a tűz hőfokát csökkentjük, 20 percig gyöngyözve főzzük.
4. A cukorborsót belekeverjük. Még 5 percig főzzük, amíg a rizs megpuhul. Tálalás előtt a lime levével meglocsoljuk. Csészékbe kanalazzuk, a korianderrel díszítjük.
Zöldségalaplé

1. A fűszercsokrot kötünk petrezselyemből, kakukkfűből, 2 babérlevélből és 1 szál szárzellerből .
2. A court bouillonhoz (alapléhez) nagy lábosban felforraljuk a vizet a borral, a zöldségekkel, a fűszercsokorral, a babérlevéllel, a sóval és borssal. A lángot takarékra állítjuk, és fedő nélkül 30 percig főzzük. Átszűrjük, a zöldségeket kidobjuk, és a lét hagyjuk kihűlni.
Csirkealaplé

1. A csirkét nagy fazékba rakjuk, felöntjük vízzel, és addig főzzük, amíg a bőre a hústól kissé el nem válik. Leszedjük a leves tetején lévő habot.
2. Hozzáadjuk a hagymát, a sárgarépát, a zellert, a petrezselymet, a babérlevelet, a sót, majd lassú tűzön tovább főzzük, úgy 3-4 órán át. Ha szükséges, a főzés közben elpárolgott vizet forró vízzel pótoljuk.
3. Levesszük a tűzről, kiszedjük a csirkét és a zöldségeket a levesből. A levest átszűrjük finom fémszitán.