Kávés túrótorta



Elkészítés:
1. A mandulás csókot - több részletben - nejlonzacskóba tesszük, és sodrófával finom morzsává törjük (esetleg robotgépben finoman megőröljük).
2. Egy 23 cm átmérőjű tortaformában kézzel összemorzsoljuk a mandulás csók morzsáit a vajjal, majd a keveréket a forma aljára és oldalára nyomkodjuk, úgy hogy a széléig kb. 1 cm üres perem maradjon.
3. Előmelegítjük a sütőt (3-as fokozat, 170 fok). Gőz fölött, gyakran kevergetve felolvasztjuk és simára keverjük a csokoládét, majd levesszük a tűzről.
4. Egy nagy tálban robotgéppel simára keverjük a túrót, majd apránként belekeverjük a cukrot. (A tál oldalára verődött masszát gyakran lekaparjuk.) Hozzáadjuk az olvasztott csokoládét, a tojásokat, a tejet és a kávéport, és további 3 percig keverjük.
5. A csokoládés túrókeveréket a kekszmorzsára öntjük. Óvatosan megrázzuk a formát, hogy a töltelék egyenletesen elterüljön. A tortát 60 percig sütjük, majd a fémrácsra helyezett formában hagyjuk kihűlni. Ezt követően 4 órára a hűtőbe tesszük.
6. Ha kellőképpen megdermedt, széles lapos késsel meglazítjuk a szélét, és levesszük a forma oldalát, majd az alját is meglazítva, tálra csúsztatjuk a tortát. Miután a porcukrot rászitáltuk, díszíthetjük csokoládélevelekkel és néhány málnaszemmel.
(Ha rászánjuk magunkat, és csokoládéleveleket kívánunk készíteni, a következőképpen csináljuk: a) válasszunk nekünk tetsző, erezett leveleket, majd a kiválasztott leveleket mossuk le, majd szárogassuk meg papírtörlővel; b) kenjük a felolvasztott csokoládét tortaecsettel vagy kis, széles, lapos késsel a a levelek visszájára; c) a csokis leveleket legalább 30 percre tegyük hűtőbe, hogy a bevonat megszilárduljon; d) A hűtőből kivéve, hideg kézzel óvatosan hántsuk le a levelet a csokoládérétegről.)