Tőzegáfonya-zselé

| Áfonyazselé receptek
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 45 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Tőzegáfonya-zselé
Adag: 3 üveg
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
75 dkg tőzegáfonya
9 dl víz
másfél evőkanál citromlé

Elkészítés:

1. Tegyünk 1-2 kistányért a hűtőbe vagy a fagyasztóba. Tegyük a tőzegáfonyát egy befőzőüstbe vagy nagy, vastag falú edénybe a vízzel.

2. Közepes lángon hevítsük forrásig, majd kis lángon, lefedve, 25-30 percig főzzük, amíg a gyümölcs meg nem puhul.

3. A megfőtt áfonyát villával vagy burgonyanyomóval törjük össze, majd öntsük egy tál felett zselézsákba vagy muszlinnal kibélelt szitába, és egy éjszakán át hagyjuk lecsepegni.

4. Mérjük le a gyümölcs levét, és számoljuk ki a szükséges cukor mennyiségét: 45 dkg cukor kell 6 dl léhez. (képtelenség előre megmondani, hogy mennyi lesz a gyümölcslé, ez mindig változó, és ehhez igazodva kell kiszámolni a cukor mennyiségét.)

5. Öntsük a gyümölcs levét a befőzőüstbe, adjuk hozzá a cukrot, és kis lángon addig kevergessük, amíg a cukor fel nem olvad. Ezután nagyobb fokozatra állítva a tűzhelyet, forrásig hevítsük a keveréket, de csak finoman gyöngyözve forraljuk - nem rotyogva, mint a dzsemet - 10-15 percig, amíg sűrűsödni nem kezd.

6. Ekkor húzzuk le az edényt a tűzről, és végezzük el a dermedési próbát. Helyezzünk egy teáskanálnyi zselét egy behűtött kistányérra, és várjunk kb. 1 percet, ha megdermed, és a tányérkán végighúzott ujjunktól redőzötté válik a teteje, akkor megfelelően zselés az állaga. Ha még nem dermedt meg, akkor további 1 percre forraljuk fel, majd végezzünk újabb próbát.

7. Szedjük le a habot a zselé felszínéről, majd merőkanállal merjük tiszta, csírátlanított befőttesüvegekbe. Fedjük le viaszolt papírkorongokkal, csavarjuk rá a tetőt, és címkézzük fel. Hűvös, sötét helyen tárolva 6-9 hónapig tárolhatjuk. Felbontás után tároljuk hűtőben, és 3 héten belül fogyasszuk el.

A befőttes üvegek sterilizálásakor konyharuhát terítünk egy széles fazék aljára, ráhelyezzük a csavaros tetejű üvegeket (tető nélkül). Felöntjük bőven vízzel, majd felforraljuk. Kis lángon 15 percig főzzük. Mellétesszük a tetőt, és együtt, további 5 percig főzzük. A vízben hagyjuk kihűlni. Lecsöpögtetés után használjuk fel, nem töröljük ki az üveget.
Tőzegáfonya-zselé
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 429 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Befőzés Befőzés
(Kossuth Kiadó, 2014)

Szeretnéd házilag eltett finomságokkal kényeztetni a családot, de fogalmad sincs, hogyan kezdj hozzá? Ebből a háztartási kisokosból megtanulhatod a házi tartósítás minden csínját-bínját. Látni fogod, hogy semmi sem lehetetlen!... bővebben...
Tőzegáfonya-zselé
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Befőzés Befőzés
(Kossuth Kiadó, 2014)

Szeretnéd házilag eltett finomságokkal kényeztetni a családot, de fogalmad sincs, hogyan kezdj hozzá? Ebből a háztartási kisokosból megtanulhatod a házi tartósítás minden csínját-bínját. Látni fogod, hogy semmi sem lehetetlen!... bővebben...
van itthon

Kapcsolódó receptek (tőzegáfonya összetevők alapján)