Szicíliai piskótatorta

Cassata alla Siciliana

Adag: 1 sütőforma
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A krémhez:
80 dkg friss ricotta sajt
6 evőkanál Maraschino likőr
vagy
6 evőkanál Limoncello
1 teáskanál vaníliás cukor
2 dl tejszín
1 csipet őrölt fahéj
5 dkg pisztácia
A tésztához:
17 dkg finomliszt
1 csipet
14 dkg porcukor
6 db tojás

Elkészítés:

1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tojások fehérjét kemény habbá felverjük, majd fokozatosan és óvatosan belekeverjük a porcukrot és a sót.

2. A tojások sárgáját szintén ebbe a masszába keverjük bele. A lisztet, a keményítőt, és a fél citrom lereszelt héját előbb egy külön tálban összekeverjük, majd ezt is összedolgozzuk a tésztával.

3. A sütőformát kivajazzuk és belisztezzük. Megtöltjük a tésztával, a tetejét gondosan elegyengetjük. 160 fokon kb. 45 percig sütjük. Tűvel próbaképpen megszurkáljuk, ha nem marad rajta nyers tészta, amikor kihúzzuk, készen is vagyunk vele. 10 percig állni hagyjuk, ezután kiborítjuk. Ezt a tésztát egy éjszakát pihentetjük. a következő napon a tésztát 3 egyforma vastagságú lappá felvágjuk.

4. A krémhez a cukrot 1 dl vízzel felforraljuk és 5 percig forrni hagyjuk. Miután kihűlt, összekeverjük a ricottával. A kandírozott gyümölcsök felét finoman felkockázzuk, csakúgy, mint a csokoládét és a sótlan pisztáciát. Az apróra vágott hozzávalókat, illetve a csipetnyi fahéjat összedolgozzuk a ricottás krémmel.

5. A tészta alját visszahelyezzük a sütőformába, meglocsoljuk 2 evőkanál Limoncello likőrrel, és megkenjük a ricottás krém felével. Ezután ráhelyezzük a tészta középső rétegét, erre szintén Limoncello-t locsolunk, azután pedig rákanalazzuk a maradék krémet. Az utolsó tésztaréteget is ráhelyezzük a tortára, és a tetejét is lágyan meghintjük Limoncello-val.

6. A tortát 180 percre hűtőszekrénybe tesszük. A tálalás előtt közvetlenül felverjük a tejszínhabot, melyet vaníliás cukorral ízesítünk.

7. A megfelelő idő elteltével kivesszük a tortát a hűtőből, a sütőformát eltávolítjuk róla, és a Cassatát óvatosan egy tálra csúsztatjuk. Beborítjuk a tejszínhabbal. A megmaradt, apróra vágott kandírozott gyümölcsökkel szépen feldíszítjük. Ha nem azonnal szervírozzuk, továbbra is tartsuk hideg helyen.

Szicíliai piskótatorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 275 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Spagetti és opera ,
Spagetti és opera
(Szabad Föld Kiadó, 2004)

Tradicionális olasz receptek, főszerepben a spagetti, klasszikus olasz operaáriákkal tálalva + CD melléklettel. Élni jó. Minden téren a maximálisat kihozni az életből, az étkekből szintúgy. A felszabadult, vidám főzés legyen a... bővebben...
Szicíliai piskótatorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Spagetti és opera ,
Spagetti és opera
(Szabad Föld Kiadó, 2004)

Tradicionális olasz receptek, főszerepben a spagetti, klasszikus olasz operaáriákkal tálalva + CD melléklettel. Élni jó. Minden téren a maximálisat kihozni az életből, az étkekből szintúgy. A felszabadult, vidám főzés legyen a... bővebben...
van itthon