Epres kuglóf

| Epres kuglóf receptek
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 90 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Epres kuglóf
Adag: 8 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg eper
25 dkg brióstészta
5 dkg porcukor
4 dl tejszín
5 dkg liszt
10 dkg finomított kristálycukor
1 rúd vanília
5 dl tej
4 dkg vaj

Elkészítés:

1. A tésztát előző este elkészítjük, és egy éjszakán át pihentetjük. Másnap átdagasztjuk, kiveszünk belőle egy kb. 4 dkg-os darabot. A többit gömbölyűre formáljuk, és beletesszük egy kivajazott oldalú kuglófformába.

2. A kis tésztadarabot körte alakúra sodorjuk. A formában lévő tészta közepébe ujjunkkal lyukat fúrunk, és keskenyebb végével lefelé ujjaink hegyével belenyomkodjuk a körte formájú tésztadarabot. Szobahőmérsékleten kb. 90 percig a kétszeresére kelesztjük.

3. Nedves ollóval a szélétől a közepe felé bevágásokat ejtünk a tészta tetején, majd megkenjük tojással. Sütőben, 200 fokon kb. 30 perc alatt megsütjük. Ha langyosra hűlt, kiborítjuk a formából.

4. A tejet a vaníliával felforraljuk, a cukorral és a liszttel simára kevert tojássárgájára öntjük, újra felforraljuk, majd hagyjuk kihűlni. A tejszínt habbá verjük, óvatosan belekeverjük a porcukrot. Az epret megmossuk, leszárazzuk. A cukrozott tejszínhabot óvatosan összekeverjük a kihűlt krémmel és 0,2 dl cseresznyepálinkával ízesítjük.

5. A kuglóf szélesebb végét kb. 1,5 cm vastagságban levágjuk, belsejét óvatosan eltávolítjuk (alul és oldalt kb. 1,5 cm vastag falat hagyva). 4 dkg vajat megolvasztunk, hozzáadjuk a maradék pálinkát, és ecsettel megkenjük vele a kuglóf belsejét.

6. Az eper kétharmadát óvatosan összekeverjük a tejszínhabos krémmel, és megtöltjük vele a kuglófot. A tetejére rendezzük a maradék eperszemeket. A levágott kerek lapot fogpiszkálóval ferdén a kuglóf széléhez rögzítjük. Kis habrózsákkal díszítve, jól behűtve tálaljuk.

Finom brióstészta

Kép nélkül
20 dkg vaj
0.3 dl tej
1 dkg porcukor
3 db tojás
0.3 dl víz
25 dkg liszt

1. A vajat szobahőmérsékleten megpuhítjuk. Az élesztőt feloldjuk a langyos vízben, majd a kristálycukrot és a sót a hideg tejben.

2. A liszt közepébe mélyedést nyomunk, beletesszük a feloldott élesztőt, 1 egész tojást, összekeverjük egy kevés liszttel, hozzáadjuk a tejes keveréket, majd egyenként a másik 2 tojást.

3. A tésztát addig dagasztjuk, míg rugalmas és sima nem lesz.

4. Beledolgozzuk a habosra kevert vajat, újra összedagasztjuk, és kendővel letakarva, langyos helyen kb. 90 percig kelni hagyjuk.

5. Átdagasztjuk, és 60-120 percre a hűtőbe tesszük.

Epres kuglóf
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 304 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Ételek, italok koktélokra és fogadásokra
Ételek, italok koktélokra és fogadásokra
(Delta 2000 Kiadó, 1997)

bővebben...
Epres kuglóf
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Ételek, italok koktélokra és fogadásokra
Ételek, italok koktélokra és fogadásokra
(Delta 2000 Kiadó, 1997)

bővebben...
szótár