Epres kuglóf



Elkészítés:
1. A tésztát előző este elkészítjük, és egy éjszakán át pihentetjük. Másnap átdagasztjuk, kiveszünk belőle egy kb. 4 dkg-os darabot. A többit gömbölyűre formáljuk, és beletesszük egy kivajazott oldalú kuglófformába.
2. A kis tésztadarabot körte alakúra sodorjuk. A formában lévő tészta közepébe ujjunkkal lyukat fúrunk, és keskenyebb végével lefelé ujjaink hegyével belenyomkodjuk a körte formájú tésztadarabot. Szobahőmérsékleten kb. 90 percig a kétszeresére kelesztjük.
3. Nedves ollóval a szélétől a közepe felé bevágásokat ejtünk a tészta tetején, majd megkenjük tojással. Sütőben, 200 fokon kb. 30 perc alatt megsütjük. Ha langyosra hűlt, kiborítjuk a formából.
4. A tejet a vaníliával felforraljuk, a cukorral és a liszttel simára kevert tojássárgájára öntjük, újra felforraljuk, majd hagyjuk kihűlni. A tejszínt habbá verjük, óvatosan belekeverjük a porcukrot. Az epret megmossuk, leszárazzuk. A cukrozott tejszínhabot óvatosan összekeverjük a kihűlt krémmel és 0,2 dl cseresznyepálinkával ízesítjük.
5. A kuglóf szélesebb végét kb. 1,5 cm vastagságban levágjuk, belsejét óvatosan eltávolítjuk (alul és oldalt kb. 1,5 cm vastag falat hagyva). 4 dkg vajat megolvasztunk, hozzáadjuk a maradék pálinkát, és ecsettel megkenjük vele a kuglóf belsejét.
6. Az eper kétharmadát óvatosan összekeverjük a tejszínhabos krémmel, és megtöltjük vele a kuglófot. A tetejére rendezzük a maradék eperszemeket. A levágott kerek lapot fogpiszkálóval ferdén a kuglóf széléhez rögzítjük. Kis habrózsákkal díszítve, jól behűtve tálaljuk.
Finom brióstészta
1. A vajat szobahőmérsékleten megpuhítjuk. Az élesztőt feloldjuk a langyos vízben, majd a kristálycukrot és a sót a hideg tejben.
2. A liszt közepébe mélyedést nyomunk, beletesszük a feloldott élesztőt, 1 egész tojást, összekeverjük egy kevés liszttel, hozzáadjuk a tejes keveréket, majd egyenként a másik 2 tojást.
3. A tésztát addig dagasztjuk, míg rugalmas és sima nem lesz.
4. Beledolgozzuk a habosra kevert vajat, újra összedagasztjuk, és kendővel letakarva, langyos helyen kb. 90 percig kelni hagyjuk.
5. Átdagasztjuk, és 60-120 percre a hűtőbe tesszük.