Marhahúsos miniburger mustárszósszal



Elkészítés:
1. A mustárszósz hozzávalóit - a mustárt, a majonézt - habverővel keverjük össze egy tálban, és a tálalásig tegyük félre.
2. A húspogácsához jól dolgozzuk össze a darált húst a fokhagymával, a sóval és a borssal egy nagy tálban. Formáljunk a masszából 12 kis pogácsát. Tegyük őket a hűtőbe 30 percre.
3. Forrósítsunk fel egy grillserpenyőt közepesnél nagyobb lángon, és öntsük bele az olajat. Körülbelül 5 perc alatt pirítsuk meg a felszeletelt lilahagymát.
4. A húspogácsákat is a serpenyőben süssük meg oldalanként 3-4 perc alatt.
5. A félbevágott zsemlék alsó felére kenjük rá a mustárszószt, tegyünk rá húspogácsát és hagymát, aztán azonnal tálaljuk.
Majonéz

1. Minden hozzávalónak szobahőmérsékletűnek kell lennie. Egy nagy keverőtálat konyharuhára teszünk, hogy stabilan álljon. A tojássárgáját, a mustárt vagy púpozott evőkanál mustárport, fehérborsot és a sót beletesszük, és habverővel vagy kézi mixerrel összekeverjük (1. kép).
2. Folyamatos keverés mellett az olajat vékony sugárban belecsurgatjuk. Időnként abba kell hagyni a keverést, hogy az olaj a masszában feloldódjon, és krémes legyen (2. kép). Eddig a fázisig kb. 1 dl olajat számítsunk.
3. Ekkor a majonéz egyre sűrűbbé válik, ha belekeverjük az ecetet, újra hígabb lesz. A végén fokozatosan a maradék olajat is hozzáadjuk (3. kép).
4. A majonézt több ecettel vagy sóval is ízesíthetjük. 1-2 evőkanál forró vizet is adunk hozzá, ha megdermed, vagy a hozzávalók kicsapódnak.
5. Hűtőszekrényben 1 hétig eltartható.
Mini hamburgerzsemle

1. Szitáljuk a lisztet és a sót egy tálba. Egy másik tálban habverővel keverjük össze a tejet, a tojást és a vajat. Tegyük az összes hozzávalót a kenyérsütő gépbe.
2. A gyártó utasításait követve dolgoztassuk ki a tésztát a géppel.
3. Rakjuk a tésztát enyhén lisztezett munkalapra, és kíméletesen nyújtsuk ki körülbelül 6 mm vastagra, 5 cm átmérőjű tésztavágóval szaggassuk ki belőle a zsemléket.
4. Vékonyan kikent tepsin vagy sütőlapon úgy rendezzük el a zsemléket, hogy körülbelül 5 cm legyen köztük a távolság. Takarjuk le őket tiszta konyharuhával, és tegyük félre kelni nagyjából 30 percre, amíg méretük megduplázódik.
5. Melegítsük elő a villanysütőt 180 fokra vagy a gázsütőt 4-es fokozaton. Süssük a zsemléket 15-20 percig, amíg szépen megnőnek és a tetejük aranybarnára pirul. Kenjük meg őket egy kevés olvasztott vajjal, és rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.